Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE, îngrijorată de sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream-2”

© Sputnik / Сергей Гунеев / Trecere la banca de fotografiiВ цехе "ЭТЕРНО" ПАО "Челябинский трубопрокатный завод"
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
O revoltă în premieră a europenilor în fața valului de sancțiuni dispuse de SUA, fără probe, cu încălcarea legislației internaționale – și cu afectarea gravă a economiei europene

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Moment în premieră la Bruxelles: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, fost președinte al PE, a denunţat politica de sancţiuni a SUA!

”Sunt profund îngrijorat de utilizarea tot mai crescândă a sancțiunilor sau de amenințarea cu sancțiuni de către Statele Unite împotriva companiilor și intereselor europene”, scrie Borell într-un comunicat,

Судно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude - Sputnik Moldova
Danemarca a dat undă verde finalizării construcţiei ”Nord Stream-2”
Borrell spune tranșant: ”Am asistat la această tendință crescătoare în cazurile Iran, Cuba, Curtea Penală Internațională și, cel mai recent, proiectele ”Nord Stream-2” și ”Turk Stream”.

SUA au decis să penalizeze dur Europa>>>

”În principiu, Uniunea Europeană se opune utilizării de sancțiuni de către țările terțe asupra companiilor europene care desfășoară activități legitime”, subliniază Borrell. ”Mai mult (UE), consideră că aplicarea extrateritorială a sancțiunilor este contrară dreptului internațional”.

Șeful diplomației UE subliniază ferm: ”Politicile europene ar trebui să fie stabilite aici în Europa, nu de țările terțe”.

”În cazul în care obiectivele comune de politică externă și de securitate sunt comune, există o valoare mare în coordonarea sancțiunilor vizate împreună cu partenerii. Am văzut multe exemple pozitive în acest sens și vom continua să ne coordonăm unde putem”, spune Borrell.

Borrell atrage atenția că ”acolo unde există diferențe de politică, UE este întotdeauna deschisă la dialog - dar acesta nu poate avea loc în fața amenințării cu sancțiuni”.

Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american - Sputnik Moldova
Video
Nord Stream-2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american

Asistăm deci la o revoltă în premieră a europenilor în fața valului de sancțiuni dispuse de SUA, fără probe, cu încălcarea legislației internaționale – și cu afectarea gravă a economiei europene.

Mesajul lui Borrell vine în contextul în care secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat sancţiuni mai dure pentru a împiedica punerea în funcţiune a gazoductului ”Nord Stream-2” între Rusia şi Germania. Berlinul a reacționat dur la amenințarea americană.

Pe de altă parte Borrell, care și-a încheiat mandatul în fruntea PE în 2007, nu poate uita că, din cauza combinațiilor din SUA, în anul următor s-a dezlănțuit cea mai gravă criză financiară a ultimelor decenii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0