Danemarca a dat undă verde finalizării construcţiei ”Nord Stream-2”

© Nord Stream 2 / Accesați arhiva multimediaСудно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude
Судно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile din Danemarca au autorizat continuarea construcţiei gazoductului ”Nord Stream-2” prin apele ei teritoriale.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Agenţia Energetică Daneză (DEA) i-a permis Nord Stream 2 AG să finalizeze construcţia gazoductului ”Nord Stream-2” în apele sale teritoriale, cu utilizarea navelor speciale de montare a țevilor, dotate cu sistem de poziţionare prin ancorare, a anunţat regulatorul.

Pioneering Spirit устанавливает трубопровод в шведских водах, архивное фото - Sputnik Moldova
Au fost găsite modalități de finalizare a construcției ”Nord Stream - 2”

Acum, noile vase vor putea fi utilizate atât separat, cât și în combinaţie cu navele dotate cu un sistem de poziţionare dinamică.

Anterior, Danemarca interzisese utilizarea navelor cu poziţionare prin ancorare pentru că acestea riscă să dea peste minele neexplodate din Marea Baltică.

Construcția gazoductului

Proiectul ”Nord Stream-2” presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei ”Nord Stream”.

De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni - Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.

SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva ”Nord Stream-2” se pronunță de asemenea Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.

Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american - Sputnik Moldova
Video
Nord Stream-2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american

În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.

Anul trecut Washingtonul a adoptat legea bugetului apărării, care presupune introducerea unor restricții împotriva companiilor implicate în proiect.

La începutul lunii iunie a acestui an, senatorii americani, inclusiv republicanul Ted Cruz, au propus extinderea acestor sancțiuni și aplicarea lor inclusiv asupra companiilor de asigurare, care au contracte cu navele implicate în lucrările de construcție a gazoductului.

Germania ar putea veni cu măsuri de răspuns pentru a sancționa SUA, în cazul în care acestea nu vor renunța la presiunile politice asupra ”Nord Stream-2”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0