Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Alături de prieteni: Rusia a transmis 400 de mii de teste COVID-19 țărilor partenere

© Sputnik / Александр СуруБорт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая
Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din februarie 2020, Rusia a ajutat 32 de state în lupta împotriva coronavirusului. Mai mult de jumătate din loturile umanitare au fost trimise către CSI, Abhazia și Osetia de Sud.

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik, Danara Kurmanova. Mai mult decât atât, sprijinul gratuit din partea Federației Ruse nu se limitează doar la echipamente medicale și medicamente. Sputnik a pregătit o trecere în revistă a activităților umanitare și a aflat exact modul în care Rusia ajută țările vecine în perioada pandemii.

I-am verificat pe toți

Primul lot de ajutor umanitar în străinătate a fost organizat în februarie - atunci Rusia a început să trimită sisteme de testare pentru diagnosticarea coronavirusului. Despre acest lucru a comunicat Rospotrebnadzor pentru Sputnik.

”Oameni de știință de la Centrul ”Vector” au creat un sistem de testare pe 19 ianuarie. Iar pe 7 februarie, eficacitatea sa a fost confirmată în timpul unei vizite a experților ruși conduși de Rospotrebnadzor în China. După aceea, Rusia a putut începe livrarea ajutoarelor în străinătate, iar un aspect important a fost interacțiunea cu țările din UEEA și CSI”, a declarat serviciul de presă al organizației.

Vaccin - Sputnik Moldova
Politică
Chișinăul discută cu Moscova despre furnizarea vaccinului împotriva COVID-19

Începând cu 14 iulie 2020, Rusia a trimis în străinătate 734 de mii de teste pentru detectarea coronavirusului în calitate de asistență gratuită. Aproape 55% din acest volum, sau 402,7 mii de teste, au fost primite de țările CSI, Abhazia și Osetia de Sud. Rusia a trimis cele mai mari loturi de sisteme de testare în țările Asiei Centrale - Kirghizstan, Uzbekistan și Kazahstan.

Totodată, Rospotrebnadzor precizează: anume cu testele rusești au fost descoperite primele cazuri de coronavirus în Armenia, Belarus și Tadjikistan. Însă pentru a efectua testul și a obține rezultatul, sunt de asemenea necesari reactivi chimici. Prin urmare, Rusia a transferat în străinătate reactivi pentru 723 de mii de cercetări. Peste 440 de mii dintre aceștia au fost trimiși în țările CSI, Abhazia și Osetia de Sud.

Alte ajutoare oferite țărilor partenere

De asemenea, ca ajutor umanitar pentru țările din vecinătate, Rusia a alocat 23 de termometre fără contact pentru dotarea punctelor de control la granițele statului, a declarat pentru Sputnik serviciului de presă al Rospotrebnadzor. 10 dispozitive au fost livrate în Kîrgazîstan, 7 în Armenia, 6 în Tadjikistan.

OMS este interesată  de vaccinul rusesc împotriva COVID-19 - Sputnik Moldova
Video
OMS este interesată de vaccinul rusesc împotriva COVID-19 - Video

Rusia a acordat multă atenție activităților de instruire pentru medicii care luptă cu COVID-19. Rospotrebnadzor a organizat 10 prelegeri online, în timpul cărora medicii ruși și-au împărtășit experiența cu 300 de specialiști din cadrul CSI.

”Însă consultările nu au fost doar în formatul de comunicare video”, a specificat serviciul de presă al organizației. - Experții ruși au și mers în țările afectate. De exemplu, în luna mai Rusia a efectuat misiuni de evaluare în Tadjikistan și Moldova și a fost în măsură să dea recomandări privind diagnosticarea de laborator a virusului".

Ajutor prompt

Pentru a ajuta țările partenere să facă față pandemiei, astăzi în mai multe țări CSI lucrează grupuri de medici ruși. În iulie, epidemiologii și virusologii ruși au mers în Kazahstan și Kîrgîzstan, informează Rospotrebnadzor. Astfel, 55 de medici ruși lucrează în Kazahstan. Pe măsură ce situația epidemiologică din țară s-a agravat și regimul de carantină a fost prelungit până la 2 august, Rusia a transmis suplimentar ajutor umanitar în Kazahstan. Potrivit distribuitorului de medicamente SK-Pharmacy din Kazahstan, acesta constă din 2.790 de seturi de îmbrăcăminte de protecție, aproape 22 de mii de măști și 236 de ambalaje cu medicamentul Favipiravir. Până la sfârșitul lunii iulie, Rusia va trimite alte 700 de mii de tablete de acest medicament.

Карантинный центр в Коммунарке  - Sputnik Moldova
Bolnavii de COVID-19 din Transnistria sunt tratați cu un nou preparat rusesc

Astăzi, grupuri de medici ruși lucrează în Caucazul de Sud. Potrivit Ministerului Sănătății din Armenia, 50 de medici au răspuns inițiativei de a ajuta spitalele armene în lupta împotriva coronavirusului. Iar pe 12 iulie, Ministerul rus al Sănătății a trimis o echipă de medici de la Universitatea de Stat ”Secenov” din Moscova în Azerbaidjan. Împreună cu aceștia, 17 medici voluntari, care au lucrat în clinicile din Moscova, Odințovo și Norilsk, au plecat la Baku.

Din Serbia până în Laos

Însă trebuie remarcat: asistența Rusiei se extinde nu numai asupra CSI. Sputnik a reușit să afle că de la începutul perioadei pandemice, Rusia a oferit asistență gratuită unui număr de 32 de țări, potrivit Rospotrebnadzor.

Geografia misiunilor umanitare ale Federației Ruse este una vastă. Guinea, Nepal, Costa Rica, Nicaragua, Palestina, Afganistan, Cuba, Laos, Dominica, Liban, Serbia, Venezuela, Egipt - aceasta este o listă incompletă de țări care au primit gratuit teste PCR din partea Rusiei.

Iar în Vietnam, studiul coronavirusului este realizat de Centrul comun de cercetare ruso-vietnamez. În baza lui, experții ruși au efectuat peste 2 mii de studii asupra virusului care provoacă COVID-19.

Și Ministerul rus de Externe a avut o contribuție semnificativă la lupta împotriva virusului.

Potrivit site-ului web al Ministerului, Rusia a trimis corturi și accesorii pentru a crea complexe medicale în Djibouti. Iar Cambodgia a primit din Rusia o mie de pachete de Cycloferon în cadrul unei acțiuni umanitare.

Suntem protejați: voluntarii care au testat vaccinul anti-COVID au fost externați - Sputnik Moldova
Video
Suntem protejați: voluntarii care au testat vaccinul anti-COVID au fost externați

Volumul exporturilor este în creștere

În paralel cu furnizarea de ajutoare umanitare, volumele de export cresc și ele. Astăzi, sistemele de testare rusești sunt livrate în Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan, Turcia, precum și Georgia și Ucraina, a declarat pentru Sputnik Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse.

Livrarea de teste către țările non-CSI este la fel de activ - Austria, Bangladesh, Bulgaria, Brazilia, Ungaria, Germania, India, Italia și Emiratele Arabe Unite.

”În total, au fost exportate peste 20 de mii de seturi. Sunt în desfășurare negocieri cu privire la livrările către Algeria, Afganistan, Venezuela, Malaezia, Maroc, Serbia și Pakistan”, a declarat serviciul de presă al ministerului.

Totodată, decurge cu succes exportul de dispozitive rusești de ventilație artificială a plămânilor (IVL).

Peste 600 de aparate rusești de ventilație mecanică au fost deja expediate în Uzbekistan, Belarus, Serbia și Italia, a declarat ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, în cadrul discursului său la Consiliul Federației.

Totodată, Rusia discută cu Statele Unite vânzarea terminalelor de măsurare a temperaturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0