Timp de 28 de zile, medicii au supravegheat reacțiile organismului la preparatul testat și au ajuns la concluzia că vaccinul este sigur și nu provoacă reacții adverse serioase. În ajunul externării, tuturor voluntarilor le-au fost luate probe de sânge, iar testele au arătat că în organism se formează anticorpi și o imunitate față de coronavirus.
Specialiștii spun că este totuși prea devreme să fie sărbătorită victoria asupra infecției – preparatul urmează încă să-și demonstreze eficiența. La următoarele etape ale testelor, medicii vor studia durata menținerii imunității dobândită de persoanele vaccinate.
De asemenea, sunt examinate și termenele în care ar putea fi lansată producția în serie. Potrivit specialiștilor, producția în masă a vaccinului ar putea fi organizată doar peste câteva luni de la aprobarea ei de către Ministerul Sănătății.
”Atunci când Ministerul Sănătății va prelucra toate datele, vom aștepta din partea lor indicații, recomandări despre cum și când va fi desfășurată vaccinarea. Un element aparte este cel tehnologic – organizarea producției”. Menționat Vadim Tarasov, directorul institutului de medicină tradițională și biotehnologie a universității “Secenov”.
Testările vaccinului împotriva COVID-19 au început în Rusia pe 18 iunie. Unui număr de nouă participanți voluntari la teste le-a fost injectată o componentă a vaccinului, iar altor nouă - a doua componentă. Pe 23 iunie, vaccinul a fost administrat altor 20 de voluntari. Testele clinice urmează să fie finalizate până la sfârșitul lunii iulie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova