CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a prezentat datele despre evoluția pandemiei de COVID-19 în Moldova. Potrivit lui Furtună, țara noastră înregistrează o incidență de 5 133 de cazuri de infecție la un milion de cetățeni.
”Suntem pe poziția a 7-a în regiune. Nu suntem nici primii, nici ai doilea. Mortalitatea reprezintă 191 de decese la un milion de populație. Am avansat puțin, dar asta este peste tot în regiune deoarece crește numărul de cazuri. Câteva săptămâni, avem fatalitatea de 3,3 la sută. Este o rată scăzută a fatalității”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP.
În Moldova s-au confirmat 20 264 de cazuri de coronavirus. Până acum, 67 la sută dintre pacienți s-au tratat de infecție, iar șase mii de cazuri rămân active. În același timp, 363 de persoane sunt în stare gravă. De la începutul pandemiei, 666 de moldoveni au murit în urma complicațiilor provocate de coronavirus.
”Rămânem la cifra de 50-60 de decese săptămânal. Bănuim că vom avea trendul acesta de stabilizare a infecției. După trei săptămâni de cifre înalte, avem oscilații destul de pronunțate la rata de contagiozitate. Vârsta medie a celor decedați este mai mare de 66 de ani. 99% dintre persoanele care și-au pierdut viața au avut cel puțin o boală, cele mai frecvente fiind maladiile cardiovasculare”, a mai spus șeful ANSP.
Zilnic, se procesează până la 2 mii de teste. Cele mai multe cazuri confirmate sunt cu transmisie locală, iar cele de import reprezintă 1%. Vârsta medie a persoanelor care se infectează este de 47 de ani, iar cele mai multe sunt femei. Perioada de incubație se scurtează până la cinci zile, a mai spus Nicolae Furtună.
”Ponderea copiilor este semnificativă. Avem 1 080 de copii care s-au infectat. Cei mai mulți au între 1-5 ani, tocmai cei care trebuie să meargă la grădiniță. La fel, avem 147 de femei însărcinate care s-au infectat. Din fericire, nu avem complicații la acest capitol”, a menționat Nicolae Furtună.
Totodată, până acum 2 845 de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în rândul personalului medical.
”Rata medie de atac în rândul acestor persoane variază de la 5,3 la infirmieri și 7,3 în rândul medicilor antrenați. Noi suntem în creștere la capitolul testarea lucrătorilor medicali. Până acum, am testat 10 mii de persoane. Doar săptămâna aceasta am testat 500 de lucrători medicali”, a mai spus șeful ANSP.
Nicolae Furtună a mai anunțat că Reăublica Moldova a contractat un lot de teste, iar acestea deja se află în vamă și până seara vor ajunge la Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova