Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon, despre nunțile pe timp de pandemie: Trebuie mai repede de liberalizat

© Photo : Facebook / Igor DodonIgor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon consideră că reprezentanții Guvernului ar trebui să permită organizarea nunților, dar cu anumite restricții.

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în cadrul vlogului ”Președintele Răspunde” despre posibilitatea organizării nunților pe timp de pandemie. Acesta a sugerat colegilor din Guvern să permită organizarea nunților cu maxim 50 de persoane. Oficialul a mai declarat că, totuși, este vorba de soarta unor tineri și că nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui cuplu. 

”Eu consider că trebuie mai repede de liberalizat, părerea mea personală. Viața merge înainte. Miercuri reveneam din Hâncești și am intrat într-o vinărie și acolo era mirele și mireasa. I-am întrebat, faceți nuntă și ei mi-au zis că nu se poate de făcut nuntă. Nu făceau nuntă. Pur și simplu, tinerii, după înregistrare, au venit să bea o cupă de șampanie și să facă o ședință foto”, a precizat Igor Dodon. 

Igor Dodon a venit cu un îndemn și pentru tinerii care intenționează să facă nuntă. Acesta a declarat că evenimentul ar fi mai frumos dacă vor fi prezenți cei mai apropiați oameni - până la 50 de persoane. 

”E vorba de soarta tinerilor. Nunta e cel mai important eveniment din viața lor și nu pot să fie alături de toți oamenii apropiați. Hai să nu facem nunți de 400 – 500  de oameni, dar de 50 de oameni. De ce să nu permitem. Cu anumite reguli dure, stricte. Este o rugăminte către cei de la Guvern. Eu știu că doamna Dumbrăveanu insistă, dar haideți să permitem evenimente de tipul acesta – până la 50 de persoane”, a declarat președintele țării, Igor Dodon. 

Rîul Nistru - Sputnik Moldova
Societate
Fără evenimente publice astăzi, de Ziua Nistrului: Iată ce resurse de apă sunt în râu

Amintim că cel puțin până în data de 1 august se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane. Aceasta este una din restricțiile care rămân în vigoare după decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică, prin care a fost prelungită perioada stării de urgență medicală.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP. Potrivit dispoziției până la 1 august: se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă; se interzice aflarea persoanelor pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement; se interzice organizarea ceremoniilor, cum ar fi nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire în orice instituție, indiferent de statut public sau privat;

se interzic activitățile în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte; se prelungește sistarea activității taberelor de odihnă şi întremare a sănătății copiilor; până la 1 august, este restricționată activitatea cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 şi a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unităţii 5 comerciale, ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi: „Orașul nostru are în față multe evenimente frumoase”

Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis însă că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.

Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție. De asemenea se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Angajații Inspectoratului General al Poliției sunt, în continuare, la datorie, pentru monitorizarea respectării de către cetățeni a restricțiilor impuse și pentru a veni cu recomandări pentru cei care nu au reușit să se informeze despre prelungirea stării de urgență în sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0