Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fără evenimente publice astăzi, de Ziua Nistrului: Iată ce resurse de apă sunt în râu

© Sputnik / Rodion ProcaRîul Nistru
Rîul Nistru - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima duminică a lunii mai în Moldova este marcată Ziua Nistrului. În acest an, autoritățile anunță că nu sunt organizate evenimente publice din cauza pandemiei de COVID-19.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Astăzi este marcată Ziua Nistrului. Acest eveniment a fost stabilit printr-o hotărâre de Guvern în anul 2008, cu scopul de a accentua importanța râului Nistru ca principal bazin acvatic al țării. 

Lacul de acumulare Dubăsari, Nistru  - Sputnik Moldova
Societate
Braconaj pe Nistru: Cum a fost încălcată legea – Foto
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat pe site-ul instituției că nu vor fi organizate evenimente dedicate acestei zile. Totuși, autoritățile au îndemnat cetățenii să utilizeze rațional apa și să atragă atenția asupra necesității protejării Nistrului.

Acest râu este principala sursă de apă a Chișinăului și altor orașe, dar continuă să fie poluat. Din acest motiv, specialiștii de la mediu anunță că a fost aprobat un plan de gestionare a fluviului cu scopul de a îmbunătăți calitatea apei și de a gestiona eficient bazinul. În prezent, este în proces de elaborare și un program de gestionare a riscurilor de inundații și secetă, pentru a fi evitate la maxim pagubele provocate de aceste calamități naturale. 

apă - Sputnik Moldova
Incredibil: Iată cât de poluată este apa pe care o consumăm

Râul Nistru are o lungime totală de 1 350 km și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă, Naslavcea–Palanca, este de 636 km. Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3. Din acest volum mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării.

Volumul resurselor de apă disponibil în prezent în țară este estimat la circa 500 m3 pe cap de locuitor anual, ceea ce plasează Republica Moldova în categoria țărilor cu insuficiență de apă și cu un risc sporit la impactul schimbărilor climatice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0