Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Ce trebuie să știe părinții care trec frontiera cu copii minori

© Sputnik / Rodion ProcaInga Mifsud Wismayer
Inga Mifsud Wismayer - Sputnik Moldova
Abonare
Cu siguranță unii cetățeni din Republica Moldova se întreabă dacă pot părăsi hotarele țării cu copiii fără acordului celuilalt părinte. Iată ce spune legislația în vigoare.
Avocat: Ce trebuie să știe părinții care traversează frontiera cu copiii minori

Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova însoţiţi doar de unul din părinţi, de reprezentanţii lor legali  sau de un însoţitor desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial. În declaraţie va fi indicat scopul călătoriei, durata de şedere şi ţara de destinaţie.

"Din ianuarie 2019 legea permite trecerea frontierei țării noastre cu un singur părinte, fără a avea acordul celuilalt, dacă părinții sunt în căsătorie sau nu au existat litigii referitor la domiciuliul copiilor. Totodată, rudele sau persoanele apropiate familiei pot călători cu minorii cu declarația autentificată notarial de către un părinte", a declarat pentru Sputnik avocata Inga Mifsud Wismayer.

În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesară declaraţia de consimţământ a ambilor părinţi, legalizată notarial.

În același timp, este important de menționat că aceste prevederi nu se referă la cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia României, care, la tranzitarea teritoriului României, potrivit legislației române, li se solicită acordul celuilalt părinte.

Avion Самолет - Sputnik Moldova
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate
"Legea României solicită obligatoriu și declarația sau acordul celuilalt părinte. Însă există o excepție -  în situația în care părinții și copiii au cetățenie română, dar sunt cu domiciliu în străinătate, cum ar fi în Republica Moldova, atunci această obligativitate decade. Chiar și așa pot apărea momente de discuții la frontieră. De aceea, ca să nu creem astfel de impedimente la trecerea frontierei din România în altă țară, ar fi bine să cunoaștem legislația și să avem această declarație", a precizat avocata.

Înainte de plecarea în străinătate, avocata Inga Mifsud Wismayer vă reomandă să contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.

De menționat că intrarea/ieşirea din Republica Moldova este reglementată prin Legea Republicii Moldova cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, nr. 269 din 09.11.1994.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0