Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agenții economici pot solicita rambursarea TVA – precizările Serviciului Fiscal

© Sputnik / Miroslav RotariГосударственная Налоговая Служба
Государственная Налоговая Служба - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fiscul îi încurajează pe agenții economici să depună cereri prin care să solicite rambursarea TVA-ului. Un program în acest sens a fost lansat ca urmare a crizei provocate de pandemia cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că a fost lansat Programul de rambursare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), în legătură cu situația epidemiologică.

Serviciul fiscal de stat - Sputnik Moldova
Societate
Peste o sută de agenți economici obțineau venituri ilicite – iată ce a constatat Fiscul

Conform acestui program, subiecții înregistrați în calitate de plătitori ai TVA au dreptul la rambursarea din Buget a plăților TVA înregistrate în soldul deducerii pentru perioada ulterioară.

Perioada pentru care este posibilă rambursarea este cuprinsă între luna ridicării stării de urgență (luna mai 2020) și luna decembrie 2020.

Prin urmare, în perioada de criză determinată de situația epidemiologică, agenții economici au posibilitatea valorificării soldului sumei TVA deduse, explică SFS.

Suma maximală a rambursării este limitată la nivelul sumei impozitelor salariale achitate pentru perioada fiscală pentru care se solicită rambursarea TVA.

SFS precizează că prin „impozite salariale” se subînțelege: suma impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală datorate de angajator şi salariat pentru perioada fiscală şi/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei Programului de rambursare a TVA.

Государственная Налоговая Служба - Sputnik Moldova
Societate
Fiscul îți restituie banii, dacă ai plătit un impozit pe venit prea mare – detalii
Fiscul mai precizează: dacă subiecții TVA, conform Declarației privind TVA pentru decembrie 2019, au înregistrat sume ale TVA aferente deducerii în perioada fiscală următoare, aceștia au dreptul la rambursarea sumelor TVA spre deducere pentru perioada ulterioară reflectate în declarațiile privind TVA pentru perioadele fiscale pentru care se solicită rambursarea.

Pentru a solicita rambursarea TVA-ului, agenții economici trebuie să depună o cerere la Direcția generală administrare fiscală din aria de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari, după caz.

Cererea poate fi expediată și la adresa de e-mail a instituției fiscale, cu aplicarea semnăturii electronice.

Cererile vor fi examinate într-un interval de 25 de zile lucrătoare, timp în care va fi efectuat un control tematic de verificare a corectitudinii determinării sumei TVA spre rambursare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0