Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veaceslav Ioniță: Există o singură soluție pentru a depăși criza economică

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Criză, falimentări și pierderi de afaceri, incapacitatea Guvernului de a ajuta populația și agenții economici. Acest scenariu sumbru a prezentat expertul economic Veaceslav Ioniță în cazul în care autoritățile nu vor găsi o soluție pentru a salva economia țării.
Veaceslav Ioniță: Există o singură soluție pentru a depăși criza economică

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat că în viitorul apropiat, în Republica Moldova, multe afaceri ar putea intra în faliment, iar multă lume va rămâne fără serviciu.

Expertul economic spune că există doar o singură soluție pentru a ieși din acest impas și a preveni dezastrul economic. În opinia lui, colacul salvator este ca Guvernul să restabilească în regim de urgență relațiile cu partenerii externi.

"Există o singură soluție, restul sunt vorbe goale. Unicul instrument este ca autoritățile să depună toate eforturile, să restabilească urgent relațiile cu partenerii externi și să aducă în țară cel puțin 500-700 milioane de dolari – cu acești bani tu deja poți interveni cu măsuri reale pentru populație și agenți economic", a subliniat Ioniță.

Potrivit lui, în prezent, situația economică din țara noastră este una îngrijorătoare, iar acest lucru este prezentat și în unele statistici ale anului trecut, pe care expertul le numește "recorduri istorice".

Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Impactul pandemiei asupra economiei naționale: Care sunt prognozele experților
"Anul trecut am avut cel mai mic număr de nașteri de copii – 32 mii. Din anul 1850 până în prezent nu au mai fost asemenea rezultate. Al doilea "record" este plecarea fără precedent a populației. Și oamenii vor continua să plece din țară, deoarece nu au posibilități găsesc posibilitate de angajare, numărul de pensionari crește, iar numărul de angajați scade. Acest lucru va face ca tot venitul din bugetul de stat să fie oferit doar pentru achitarea pensiilor", a conchis expertul.

De menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat câteva statistici care arată că în urma crizei provocate de COVID-19, până la finele anului 2020, Produsul Intern Brut va scădea cu 4,5 la sută. Totodată, exporturile vor descrește cu 12,8%, iar importurile - cu 10 procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0