Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Impactul pandemiei asupra economiei naționale: Care sunt prognozele experților

© Sputnik / Rodion ProcaMihai Bologan
Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima perioadă auzim tot mai multe prognoze pesimiste cu privire la dezvoltarea economiei țării după perioada de pandemie. Iată care sunt previziunile expertului economic Mihai Bologan pentru acest an.
Impactul pandemiei asupra economiei naționale: Care sunt prognozele experților

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în economie Mihai Bologan a declarat că pandemia de coronavirus a afectat dur majoritatea domeniilor de activitate din țara noastră, iar acest lucru va condiționa o scădere a economiei în acest an.

Un șoc puternic asupra economiei s-a produs în perioada lunilor martie-aprilie curent, atunci când au fost impuse mai multe restricții privind exporturile și importurile de mărfuri, iar efectele acestei situații tensionate vor fi resimțite până la sfârșitul acestui an, susține expertul economic.

"Anumite teorii arată că după pandemie economia mondială va activa la 90 de procente din capacitatea ei, iar Republica Moldova nu este o excepție. Întrebarea este cu câte procente va scădea Produsul intern brut? Totuși, în țara noastră exporturile au scăzut într-o măsură mai mică decât importurile, ceea ce ar putea ajuta la balanța comercială", a menționat Mihai Bologan.

În același timp, expertul economic spune că din 1 iulie curent, după ce vor fi anulate mai multe restricții interne, activitățile economice din Moldova își vor reveni treptat și majoritatea sectoarelor economiei vor cunoaște creșteri lente în 2020. Mai mult, începând cu anul viitor există previziuni optimiste ce presupun începerea recuperării după șocul pandemiei.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Veniturile la bugetul de stat sunt în creștere după restabilirea activitățior economice

"Cert este că vom devia mult de la traiectoria ascendentă pe care am avut-o până în anul trecut, atunci când Produsul intern brut practic creștea constant în fiecare an", a subliniat Bologan.

De asemenea, expertul economic a menționat că în condițiile de criză moldovenii trebuie să gândească strategic în ceea ce privește achizițiile de companii, spații comerciale sau investițiile în imobiliare. Pentru unii oameni de afaceri este o perioadă prielnică de a de a se extinde, după ce unele companii și-au restrâns activitatea sau au dat faliment.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0