Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou Regulament privind importul/exportul produselor chimice periculoase - Detalii

© Sputnikpesticide пестициды
pesticide пестициды - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind importul și exportul produselor chimice periculoase.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Un proiect elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului privind importul și exportul produselor chimice periculoase a fost aprobat astăzi de Guvern.

Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea mecanismului de aplicare a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză, aplicabilă anumitor produși chimici periculoși și pesticide, care fac obiectul comerțului comercial la care Republica Moldova a aderat încă din 2004.

Озеро  - Sputnik Moldova
Societate
De ce a pierit peștele în Cubolta: Concluzie preliminară a inspectorilor de mediu

Totodată, proiectul urmărește promovarea responsabilităților și eforturilor comune de cooperare în domeniul transportului internațional de produse periculoase care prezintă risc, în vederea protejării sănătății umane dar și a mediului de potențiale daune. De asemenea proiectul prevede realizarea unei liste de produse chimice interzise sau supuse unor restricții severe. Reieșind din ultimele două obiective a fost nevoie de includerea unor prevederi care să restricționeze sau să interzică importul și exportul. Proiectul va asigura și armonizarea cadrului legislativ al Republicii Moldova cu prevederile legislației Uniunii Europene.

Produsele chimice care fac obiectul Convenției de la Rotterdam sunt pesticidele și produsele chimice industriale care au fost interzise sau sever limitate de către părți din motive legate de sănătate sau de mediu. Spectrul de produse chimice plasate pe piață (exportate/importate) și utilizate în diferite sectoare sunt produsele de uz fitosanitar și fertilizanți, produse biocide sau produse chimice industriale și este în continuă creștere.

Vlad Sainciuc - Sputnik Moldova
Vlad Sainiciuc: Cum eliminăm pesticidele din fructe și legume

Utilizarea acestora este asociată cu unele riscuri pentru sănătate și mediu, datorită proprietăților periculoase ale acestora, care trebuie cunoscute de potențialii utilizatori. Unele dintre produse chimice, deşi nu au toxicitate acută, se pot acumula în organism și mediu, și astfel cauzează probleme peste o perioadă de timp mai îndelungată. Lipsa informațiilor cu privire la aceste pericole, precum și lipsa unor restricții sau interdicții în utilizarea unor produse chimice sporește semnificativ aceste pericole.

Actualul sistem de import/export al produselor chimice periculoase nu reglementează clar aspectele ce țin de informarea privind posibilele riscuri, iar plasarea unor produse chimice periculoase pe piața Republicii Moldova nu este restricționată sau interzisă, în scopul prevenirii poluării mediului şi a ocrotirii sănătății umane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0