Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce a pierit peștele în Cubolta: Concluzie preliminară a inspectorilor de mediu

© Sputnik / Miroslav RotariОзеро
Озеро  - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de pești morți au apărut pe suprafața râului Cubolta din cauză că lacul de acumulare era necurățit de multă vreme, iar nivelul apei era scăzut. Aceasta este concluzia preliminară a inspectorilor de mediu.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Inspectoratul Pentru Protecția Mediului (IPM) s-a autosesizat după ce luni, 15 iunie, pe Facebook au apărut fotografii cu sute de pești morți ce pluteau pe suprafața râului Cubolta, în satul cu același nume, din raionul Sângerei.

Piața Centrală din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Atenție! Nu cumpăra acest pește: Devii părtaș la un mare rău – Foto

Cazul a fost investigat de specialiștii din cadrul Agenției de Mediu Nord și abia urmează a fi anunțate rezultatele de laborator.

Pe râul Cubolta, în satul Cubolta, există un lac de acumulare cu suprafața de 35,72 de hectare, construit în 1980. De la acest lac de acumulare ar fi pornit problema.

Concluzia preliminară, anunțată în această seară, este că peștele a murit din cauza nivelului redus de apă, temperaturii ridicate, lipsei oxigenului în apă, înnămolirii chiuvetei și neevacuării apei în ultima vreme. Peștele mort a fost transportat de Primăria Cubolta la groapa Bekkari.

Potrivit lui Victor Bologan, șef interimar al IPM Sângerei, ca și mai înainte, râul Cubolta se confruntă astăzi cu o serie de probleme. În ultimul timp, din cauza secetei, în acest fluviu se atestă un debit tot mai redus al apei, din cauza cantităților mici de precipitații, precum și de puterea scăzută a izvoarelor din albia râului.

Mai înainte, potrivit lui Victor Bologan, apa din lacul de acumulare era deversată prin deschiderile inferioare ale digului de protecție – fapt ce o ajuta „să se curețe de la sine”.

Acum, apa se scurge prin deschiderile superioare și lacul s-a înnămolit, s-au înmulțit buruienile. Din aceste cauze, la suprafața apei a apărut peștele mort, a explicat specialistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0