Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recolta de grâu, extrem de mică: Mărturiile unui agricultor - Video

Abonare
În Republica Moldova procesul de recoltare a grâului este în toi. În comparație cu anul agricol 2018-2019, în acest an, recolta este în descreștere, fiind afectată de secetă și înghețurile din primăvară.

În 2020, Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grâu de aproximativ 600 de mii de tone - de două ori mai mică decât în anul precedent. În anul 2019, recolta a fost de 1,13 milioane de tone.

Ион Пержу - Sputnik Moldova
Plantațiile multianuale, afectate în proporție de 80% de înghețurile de primăvară
Agricultorul Ion Balan din raionul Cantemir spune că seceta și înghețurile din primăvară au afectat productivitatea la hectar, iar recolta este mai slabă decât în anii precedenți.

"În primul rând, a influențat foarte mult seceta. Nu am avut ploi mai mult de opt luni de zile, începând cu sfârșitul lunii septembrie până în iunie. Cu toate acestea, aplicând toate măsurile tehnologice agrotehnice moderne care există, am reușit să avem o recoltă de la 3,5 tone până la 4,5 tone la hectar, în funcție de câmp și de localitate. Lucrăm terenurile din trei-patru localități din zona raionului Cantemir. Ploile, anul acesta, au căzut mai mult local. Acolo unde au căzut mai multe ploi, este o recoltă mai mare, unde mai puține - avem și rezultate mai proaste", a declarat într-un interviu pentru Sputnik agricultorul Ion Balan.

Пшеница - Sputnik Moldova
Vom avea făină moldovenească pentru pâine? Iată cât grâu recoltăm acum - Foto
Potrivit lui, în acest an, recolta este cu 30 de procente mai mică decât în anul trecut. Agricultorul spune că în 2019 a recoltat peste 5 tone de grâu la hectar, orz - în jur de 4 tone la hectar și rapiță în jur de 3 tone la hectar. În acest an sunt însă cu totul alte rezultate.

"Suntem în a doua jumătate a sezonului de recoltare. Am recoltat orzul - 2,5 tone la hectar, rapița pe o suprafață de 100 de hectare - cu 2,6 tone la hectar și grâul - avem un câmp unde am recoltat 4,5 tone, iar aici recoltăm 3,8 tone la hectar", a spus el.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, în anul agricol 2019-2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii de hectare. Seceta și înghețurile au afectat circa 215 mii de hectare: în proporție de 25% în nordul țării și de tocmai 60-80% în centru și sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0