Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copiii ajung în stradă contrar politicilor de protecție ale statului: Cine trișează

© Sputnik / OsmatescoDumitru Daria
Dumitru Daria - Sputnik Moldova
Abonare
Dumitru Daria: ”Nu vedem rezultatele strategiei parentale implementate încă în 2016. Avem în continuare copii abandonați și copii care nasc copii”.
Copiii ajung în stradă, contrar politicilor de protecție ale statului: Cine trișează

La sfârșitul lunii ianuarie, un bebeluș a fost abandonat în scara unui bloc din Capitală. Mama a fost identificată, iar autoritățile vor încerca să reintegreze copilul în familia biologică. Dacă nu va fi acceptat, va fi inițiată procedura de adopție. Vorbim despre o situație cu o finalitate fericită, în contextul în care copilul nu a suferit din cauza abandonului. Am fost însă martori, în ultimii ani, când mai mulți nou - născuți au ajuns în tomberoane, iar copii de vârstă preșcolară – lăsați să moară de frig și foame. De ce autoritățile nu reușesc să prevină abandonul copiilor? La această întrebare a răspuns Dumitru Daria, consultant principal a Direcției Protecția Copilului, din cadrul oficiului Avocatul Poporului.

”Temelia de bază a protecției copilului e familia. Dar asta nu diminuează responsabilitatea autorităților. Statul are obligația să prevină neglijarea și abandonul copiilor. Aceasta rezidă în stabilirea unor politici clare și eficiente în domeniul strategiei parentale. Deși a fost implementată încă în 2016, nu vedem rezultatele. Până în prezent avem cazuri tragice de abandon, ia amploare fenomenul copiii nasc copii și ne confruntăm cu situații în care părinții nu știu ce înseamnă a fi părinte”, a relatat Dumitru Daria.

Copil - Sputnik Moldova
Societate
Născut și abandonat: Poliția o caută pe mama unui prunc părăsit la Buiucani - detalii
Legea prevede sancționarea autorităților care nu întreprind măsuri pentru a preveni situațiile periculoase pentru sănătatea și viața copiilor. Prezentă la emisiunea ”ATITUDINI”, ofițerul principal al Secției Siguranța Copiilor al Inspectoratului General de Poliție, Natalia Carapcevschi, nu a putut să ne spună dacă au fost sau nu sancționați funcționari și specialiști din cadrul administrațiilor publice locale pentru iresponsabilitate în domeniul protecției copiilor. De exemplu, în cazul bebelușului abandonat în scara unui bloc din Capitală, iată cum ar fi trebuit să acționeze autoritățile:

”Dacă autoritatea tutelară ar fi știut că este o femeie în situație defavorabilă, care urmează să nască, atunci trebuia să efectueze măsuri de intervenție, nu obligatoriu financiare. De asemenea, autoritățile sunt obligate să stabilească standarde minime de racordare la Convenția cu privire la drepturile copiilor. Nici până în prezent nu reușim să atingem pragul minim în privința asigurării dreptului la asistența socială a copilului”, a precizat Dumitru Daria.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0