Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Femeile victime ale violenței în familie: Unde se pot adresa când au nevoie de ajutor

© Photo : Facebook / Rodica Moraru-ChilimarRodica Moraru-Chilimar
Rodica Moraru-Chilimar - Sputnik Moldova
Abonare
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau deoarece consideră că nu este momentul potrivit.
Unde se pot adresa femeile victime ale violenței în familie când au nevoie de ajutor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", managerul Centrului de Protecție a victimelor violenței în familie și ale traficului de ființe umane, Rodica Moraru-Chilimar, a menționat că victimele violenței în familie pot  solicita oricând ajutorul specialiștilor.

În Republica Moldova există așa numitul sistem de referire cu un ansamblu de specialiști, care colaborează între ei și încearcă să soluționeze problemele societății, inclusiv și așe femeilor victime ale violenței în familie.

"Acest sistem funcționează la nivel comunitar. Veriga de bază în orice comunitate este același asistent social din primărie, polițistul de sector la care ar putea apela victima sau vecinii victimei", a declarat pentru Sputnik managerul Centrului.

Totodată, la nivel național, există două linii telefonice gratuite, la care victimele violenței în familie pot suna și solicita asistență. Este vorba de telefonul de încredere pentru femei – 080088008 , unde femeile primesc consiliere psihologică, inclusiv sfaturi utile cum să reacționeze în situații de criză sau cum să beneficieze de serviciile oferite în asemenea cazuri.

Daniela Dabija - Sputnik Moldova
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei

De asemenea victimele violenței în familie pot apela la numărul de telefon – 080080000 pentru a solicita consiliere juridică gratuită, inclusiv obținerea ordonanței de protecție.

De menționat că în primele patru luni ale anului curent, forțele de ordine au înregistrat 678 de cazuri de violență - cu 13 la sută mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019. În această perioadă au fost instituite 780 de ordine de restricție de urgență și 231 de ordonanțe de protecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0