Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune juristul Pavel Midrigan depsre hotărârea Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan   - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 7 iulie, Curtea Constituțională a Moldovei s-a pronunțat asupra imposibilității organizării alegerilor anticipate în aceiași zi cu cele prezidențiale. Iată ce spune juristul Pavel Midrigan despre această decizie.
Ce spune juristul Pavel Midrigan depsre hotărârea Curții Constituționale

Într-un interviu acrodat pentru Sputnik Moldova juristul Pavel Midrigan a remarcat că, sub aspect juridic, decizia Curții Constituționale care interzice desfășurarea în aceeași zi și în aceeași perioadă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este corectă, chiar dacă favorizează opoziția.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Fără alegeri parlamentare anticipate până în toamnă - A decis Curtea Constituțională

Juristul a menționat că o astfel de sesizare a mai fost făcută prin anul 2000, atunci Curtea a fost întrebată dacă pot avea loc în aceeași zi alegeri locale și parlamentare. Și atunci Curtea a dat un răspuns negativ.

"Acum magistrații Curții au evitat să menționeze în hotărâre că Înalta Instanță deja s-a pronunțat pe acest subiect, dar, în principiu, hotărârea este corectă. Ea nu lezează drepturile nimănui. Luând astăzi această hotărâre, Curtea a demonstrat consecvență și nu a avut niciun motiv să-și schimbe decizia", a declarat juristul.

Întrebat dacă această hotărâre a Curții este cumva în interesul unor formațiuni politice, Pavel Midrigan a subliniat că "unele partide de opoziție vor să facă impresia că sunt nemulțumite de hotărârea Înaltei Instanțe, dar în realitate nu este așa. Și asta pentru că partidele de opoziție nu sunt gata de alegeri".

"Dacă Curtea anunța că alegerile parlamentare și prezidențiale pot să aibă loc concomitent, partidele de opoziție nu sunt pregătite. Spre exemplu, acum Pro Moldova are doar o ștampilă. Dar și celelalte partide de opoziție nu sunt gata de alegeri. PSRM este mai organizat. Președintele Dodon deja a declanșat campania electorală și lui i-ar fi convenit ca alegerile pentru președinte să fie desfășurate odată cu cele pentru parlamentare", a conchis Midrigan.

Amintim că în data de de 7 iulie Curtea a decis că "alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi". O altă decizie a Curții stabilește că "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0