Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fără alegeri parlamentare anticipate până în toamnă - A decis Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de expirarea mandatului șefului statului, a decis astăzi Curtea Constituțională examinând sesizările a doi deputați.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Decizia luată astăzi de Curte înseamnă că până în toamnă, când sunt preconizate alegerile prezidențiale, Parlamentul nu poate fi dizolvat și, respectiv, nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă astăzi nu există o majoritate parlamentară care să susțină Guvernul Chicu.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Moldova moare, dar iată ce preocupări au deputații
Curtea a mai decis că "alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi". Curtea Constituțională a decis astfel respingând o sesizare în partea privind procedura care trebuie respectată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi.

O altă decizie a curții este că "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță".

Totodată, "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui țării, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului, este interzisă".

Mai mult, alegerile prezidenția și parlamentar nu pot avea loc de principiu concomitent. Iată cum a formulat Curtea această chestiune: "Desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă".

Decizia Curții constituționale este irevocabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0