Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Compania „Avia Invest”, somată să întoarcă bunurile Aeroportului Internațional Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Proprietății Publice i-a cerut companiei concesionare „Avia Invest” să restituie bunurile Aeroportului Internațional Chișinău. APP anunță că a „rezoluționat” (reziliat - n.r.) contractul de concesiune a activelor şi a terenului aferent.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Agenţia Proprietăţii Publice (APP) informează vineri, 10 iulie, că, din cauza „neexecutării obligațiilor contractuale”, a „rezoluționat” (reziliat - n.r.) contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „Avia Invest”, iar drept efect a solicitat de la SRL „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Международный аэропорт Кишинева во время чрезвычайного положения из-за коронавируса - Sputnik Moldova
Îndemnul Agenției Proprietății Publice către conducerea ”Avia Invest” - detalii

APP precizează că a făcut solicitarea către „Avia Invest”, compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, pe data de 8 iulie.

Agenţia Proprietăţii Publice a încheiat pe data de 30 august 2013 contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03 cu SRL „Avia Invest”.

În comunicatul de presă difuzat pe 10 iulie, APP afirmă că „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional atât pentru Etapa I investițională, cât și pentru Etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în valoare de aproximativ 66,2 milioane de euro.

Totodată, APP informează că, pentru etapa a doua de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la 31.12.2019, iar „Avia Invest” nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de un milion de euro.

Reacția „Avia Invest”

După anunțul Agenției Proprietății Publice, Avia Invest a venit cu o reacție. Compania a declarat că a primit doar o notificare despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare, iar acțiunile APP.

Аэропорт - Sputnik Moldova
Societate
Autoritatea Aeronautică Civilă solicită informații despre taxe de la Avia Invest: Detalii

Firma spune că „a fost supusă presiunilor, astfel companiile de asigurări din Republica Moldova refuză să semneze o poliță de asigurare pe care „Avia Invest” trebuie să o prezinte anual”.

În data de 6 mai, Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea unui dosar pe numele ”Avia Invest” SRL, pentru a recupera datorii de peste 22 de milioane de lei. 

Ulterior, compania ”Avia Invest” a anunțat că va acționa Guvernul Republicii Moldovala la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm, unde va cere de la autoritățile țării noastre despăgubiri de 885 de milioane de euro. 

În luna mai premierul Ion Chicu a declarat că Avia Invest - compania care a luat în concesiune în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău și s-a angajat să-l modernizeze - intră în procedură de insolvență din cauza datoriilor acumulate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0