Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ceban
Ion Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, invitat în această seară în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre proiecte ce fac Capitala mai frumoasă și mai confortabilă. El s-a referit și la planurile date peste cap de COVID-19.

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Primăria Chișinău planifică 15 proiecte de care, peste ani, „vom fi mândri cu toții”, iar în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), „în pofida divergențelor”, „există maturitate” și pot fi decise problemele.

Trecerea subterană din strada Alecu Russo - Sputnik Moldova
Societate
Veste excelentă pentru chișinăuieni: Vom traversa strada fără stres – Video, Foto

Aceste aspecte le-a subliniat primarul Ion Ceban, care a fost invitatul din această seară al emisiunii „Expertiza” de la Sputnik Moldova, moderată de Ghenadie Vaculovshi.

Ca un exemplu de consens atins în CMC și de luare a deciziilor necesare, primarul a menționat adoptarea, cu participarea consilierilor de opoziție, a planului de reînnoire, în anii 2020-2023, a parcului transportului public din Chișinău. În anul 2020 urmează să fie cumpărate 100 de autobuze, să fie achiziționate și asamblate 30 de troleibuze, să mai fie cumpărate și 18 troleibuze articulate. Într-o a doua etapă, vor fi  achiziționate 150 de autobuze, 70 de troleibuze tradiționale și 20 de troleibuze articulate.

Întrebat ce planuri sau proiecte ale Primăriei au fost date peste cap de criza provocată de pandemia cu COVID-19, primarul Ion Ceban a răspuns că planurile de reparație și modernizare a pasajelor subterane au cam fost zdruncinate din acest motiv.

Potrivit primarului, la începutul anului, Primăria avea înțelegeri cu tocmai 12 agenti economici în privința renovării a tot atâtea pasaje subterane. 

Scuarul din strada Bucuriei, sectorul Buiucani a fost renovat: Iată cum arată acum - Sputnik Moldova
Video
Scuarul din strada Bucuriei este de nerecunoscut: Cum arată după renovare - Video

Din cauza pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei cu COVID-19, majoritatea agenților economici au anunțat că nu-și mai pot onora promisiunile. Doar doi agenți economici au început de curând lucrările în două treceri subterane. Alți 3 agenți economici spun că vor face și ei acest lucru, în timp ce 7 agenți economici se află într-o „situație incertă” în privința propriilor lor posibilități.

Cât privește proiectele de felul celora cu care se vor mândri chișinăuienii peste ani, Ion Ceban și-a exprimat mulțumirea că scuarul din strada Bucuriei a fost renovat și redeschis astăzi.

„Nimeni nu credea că scuarul din strada Bucuriei poate fi reabilitat în 3 luni, dar s-a reușit”, a declarat primarul general.

Scuarul a fost renovat din bugetul Primăriei și din banii unor agenți economici. De asemenea, a fost renovată strada Bucuriei, care a fost blocată „timp de 20 de ani”, potrivit primarului. Au fost amplasate semnele noi de circulație rutieră, a fost aplicat marcajul pentru bicicliști. În scuar a fost instalat iluminatul, au fost amenajate pistele pietonale și mobilierul urban, dar și un teren de joacă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0