Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații au operat modificări la Codul Electoral: Iată ce va fi interzis de acum încolo

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care interzice în campania electorală discursul bazat pe ură sau instigator la discriminare.

CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Deputații au aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale în prima lectură

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Interdicția președintelui de a fi membru de partid - articol nou în Codul Electoral

Inițiatorii proiectului menționează că documentul are drept scop realizarea unor adrese ale Curții Constituționale, ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ, precum și perfecționarea procedurilor electorale.

Se propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, dacă aceasta are drept scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume. Mai sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, reflectarea incorectă a campaniei de către instituțiile media.

Заседание кабинета министров РМ - Sputnik Moldova
Societate
O nouă încercare a Guvernului Chicu: Ce se va întâmpla astăzi în Parlament

Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale. 

O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00, în prezent programul fiind de la 07.00 la 21.00.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, a procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media. Modificările au fost consultate pe larg cu societatea civilă pe platforma Comisiei Electorale Centrale (CEC). Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0