Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Interdicția președintelui de a fi membru de partid - articol nou în Codul Electoral

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Autorii inițiativei consideră că în cadrul republicii parlamentare șeful statului trebuie să joace rolul de „arbitru”, reprezentând ramura neutră a puterii.

CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik, Aleksandr Suru. Deputații Partidului „ȘOR” au elaborat un proiect de modificare a Codului Electoral. Inițiativa prevede introducerea în legislația electorală a interdicției impuse președintelui de a fi membru de partid.  

Autorii au argumentat necesitatea legiferării acestei norme, făcând referire la decizia Curții Constituționale, care prevede că în cadrul sistemului parlamentar șeful statului joacă rolul de „arbitru”, reprezentând ramura neutră a puterii. 

„Șeful statului trebuie să dea dovadă de neutralitate politică în raport cu toate grupurile parlamentare”, - se menționează în nota informativă a proiectului. 

Acest lucru însă este deja prevăzut în articolul nr. 123 al Codului Electoral care are următorul conținut: 

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Parlamentul se pregătește să modifice Codul Electoral: Ce schimbări vor fi operate

„Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată”.

Fracțiunea „ȘOR” propune însă ca această interdicție să fie prevăzută și în articolul care enumeră persoanele ce nu pot candida la funcția de șef al statului. 

Anterior, deputatul socialist Vasile Bolea a înregistrat un proiect care prevede contrariul: el a propus să fie abolit articolul nr. 123 din Codul Electoral. 

Legislatorul PSRM a menționat că acesta (articolul 123) este în contradicție cu articolul 41 din Constituție, care prevede că cetățenii se pot asocia liber în partide și alte organizații social-politice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0