Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Numeroase vieți curmate: Cele mai grave explozii produse în Moldova în ultimii ani

© Sputnik / Miroslav RotariВзрыв в квартире на 16 этаже, Кишинев
Взрыв в квартире на 16 этаже, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Explozia produsă astăzi în sectorul Botanica al Capitalei, soldată cu un mort și doi răniți, nu este din păcate o raritate pentru orașul Chișinău. În ultimii ani au avut loc mai multe deflagrații puternice, iar în unele cazuri numeroase vieți omenești au fost curmate.

CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Explozia din localul „La Soacra”, produsă la Chișinău în anul 2016, ocupă un loc aparte printre cele mai de rezonanță tragedii din ultimii ani. Cantina din Piața Centrală a luat foc în urma deflagrației care s-a produs din cauza unei butelii de gaz folosită fără respectarea normelor de securitate. 

Взрыв в столичном секторе Ботаника - Sputnik Moldova
Societate
Cum s-a produs explozia din sectorul Botanica: Cele mai recente informații

Patru oameni morți și numeroși răniți - acesta este prețul plătit pentru neglijența celor care au instalat ilegal butelia de gaz în local. 

Treisprezece persoane s-au ales cu arsuri grave în urma deflagrației, majoritatea având nevoie de internare. Trei pacienți au ajuns la reanimare, iar apoi au fost transferați pentru tratament în România. Mai târziu, la Chișinău a decedat un bărbat, iar la București au murit toate cele trei femei transferate acolo.

După explozia din localul  "La Soacra" a fost pornit un dosar penal pe numele administratorilor cafenelei. 

Și nu a fost singura tragedie produsă din cauza folosirii ilegale a buteliilor de gaz.

Explozia de pe bulevardul Moscovei

Doi ani mai târziu, în 2018, s-a produs o explozie de proporții într-un bloc cu 20 de etaje situat pe bulevardul Moscova din Chișinău. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar zeci de familii au rămas fără adăpost după ce s-a produs o scurgere de gaze în urma folosirii ilegale a unei butelii de gaz. Mai multe apartamente au fost distruse în totalitate în urma deflagrației. 

Atunci a fost creat un grup de lucru format din specialiști în domeniu, care au expertizat, monitorizat și coordonat toate acțiunile de reparație a blocului afectat. 

În august 2019, autoritățile au dispus ca persoanele care utilizează butelii cu gaze în gospodării să nu mai poată să se alimenteze la benzinării. Acestea au promis din nou că ”vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate”, însă totul a rămas doar la nivel de inițiativă.

Chiar dacă autoritățile au dispus formarea unor comisii speciale pentru detectarea și evacuarea lor din apartamente, nu există nicio prevedere legală care ar interzice sau permite expres utilizarea buteliilor de gaz în apartamente.

Grenada detonată lângă Cimitirul de pe strada Armenească  

O tragedie aproape similară cu cea produsă astăzi a avut loc în martie 2018. O grenadă a fost detonată într-un magazin alimentar de lângă cimitirul Armenesc.
Două persoane au murit atunci, iar alte două au fost rănite. Potrivit Poliției, bărbatul care a provocat explozia a fost judecat anterior de mai multe ori.

Alte tragedii produse în ultimii ani

În luna aprilie a anului curent, doi minori dintr-o localitate din raionul Ialoveni au ajuns în stare gravă la spital. Cei doi copii de 13 și, respectiv, 14 ani au suferit diverse traumatisme după ce au detonat un explozibil.

Взрыв в столичном секторе Ботаника - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Un martor ocular, despre explozia de la Botanica – Detalii sfâșiitoare

Ei încercau să dezasambleze un obiect explozibil găsit în pădurea din apropierea satului, dar care din nefericire a explodat.

Minorii au fost transportați în stare gravă la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău. În urma cercetărilor s-a stabilit că obuzul care a explodat este de calibrul 47 mm, produs în Germania, posibil să se fi aflat acolo din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2017, într-o casă din satul Hrubna Nouă, raionul Făleşti, s-a produs o explozie din cauza unei butelii cu gaz. Construcţia s-a prăbuşit, iar o fetiță de numai cinci ani a decedat.

În 2013, o scurgere de gaze a provocat o explozie într-un bloc locativ din sectorul Ciocana — un tânăr în vârstă de 18 ani a fost rănit.

În 2008, în bucătăria centrului comercial „Jumbo" din Chișinău, sectorul Botanica, a avut loc o explozie. Șase persoane au avut de suferit.

În 2007, un bloc locativ din Soroca a fost pe jumătate distrus după o explozie puternică de la o scurgere de gaze. Patru persoane au murit, printre care și un copil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0