Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există sau nu o soluție în „povestea” angajării răspunderii Guvernului: Ce spune Tănase

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Тэнасе
Александр Тэнасе - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase susține că decizia CC de a obliga Guvernul să aibă cvorum în Parlament în procedura de asumare a răspunderii a blocat funcționarea Legislativului și a creat situații de interpretări și manipulări.
Există sau nu o soluție în „povestea” angajării răspunderii Guvernului: Ce spune Tănase

Mai mulți experți în drept constituțional nu au un răspuns clar cum se va încheia sau când va intra în vigoare asumarea de răspundere a Guvernului pe pachetul de legi de modificare a Bugetului de Stat. După eșuarea a trei tentative de convocare a deputaților în ședință plenară, unii experți vorbesc despre un abuz al Guvernului de a utiliza instituția asumării de răspundere, iar alții despre decizia neispirată a Curții Constituționale care, în loc să simplifice lucrurile, le-a complicat și mai mult.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Moldova moare, dar iată ce preocupări au deputații

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase este de părere că ultima decizie a CC, legată de asumarea de răspundere a Guvernului, din luna aprilie este una diletantă care a adus mai multă confuzie și a blocat activitatea Parlamentului.

„Mecanismul acesta, de asumare a răspunderii, a fost blocat și nimeni nu știe cum să iasă din situația dată. Opoziția joacă pe lacunele care au fost create de CC, iar acea decizie din aprilie a deschis portița spre interpretări și manipulări, din care deocamdată nu se știe cum vom ieși. Sigur că ar fi bine dacă CC ar avea curajul să recunoască că a greșit și să-și revadă decizia, dar nu cred că o va face”, a declarat Alexandru Tănase.

El mai spune că angajarea răspunderii Guvernului în mod normal ar trebui să fie rezolvată în trei zile, dar datorită unei hotărâri absolut neispirate și eronate a CC acest mecanism a fost blocat.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață
„În mod normal, angajarea răspunderii Guvernuli este o procedură pur politică, și nu una de legiferare. Astfel, Guvernul Chicu, care s-ar părea că este un Guvern minoritar, a aprobat o decizie pentru a verifica dacă el mai beneficiază sau nu de sprijin politic. În mod normal, Parlamentul avea două opțiuni – fie să voteze o moțiune de cenzură și să demită Guvernul pentru că nu mai are sprijin politic, fie să nu voteze o asemenea moțiune, iar legile asumate să intre în vigoare. Dar, datorită CC care a luat o decizie neinspirată și a pus în sarcina Guvernului obligația de a asigura cvorum la Parlament, mecanismul acesta a fost blocat”, a mai spus Alexandru Tănase.

Tot el declară că ideea retragerii sau abrogării asumării de răspundere este o soluție proastă pentru orice Guvern.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Așa chiar n-a mai făcut-o nimeni: Ce declară premierul Chicu despre suveranitatea țării
„Lipsa cvorumului înseamnă lipsa voturilor necesare pentru a depune o moțiune de cenzură. Atunci când deputații au voturile necesare să depună o moțiune de cenzură ei vin la ședință, dacă ei nu vin înseamnă că nu au voturi, iar legile asumate sunt adoptate. Aceasta este logica acestei instituții”, a punctat Alexandru Tănase pentru Sputnik Moldova.

Unii experți, însă, sunt de acord cu decizia CC din luna aprilie unde magistrații constitționali sugerează Guvernului să nu abuzeze cu asumările de răspundere. În acea hotărâre a CC se menționează că   acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, echivalează cu transformarea Executivului  într-o autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.

Sâptămâna aceasta Legislativul va mai încerca din nou să se convoace în ședință pentru a examina subiectul angajării răspunderii Guvernului. Premierul Ion Chicu a declarat că va veni în Parlament ori de câte ori va fi necesar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0