Mai mulți experți în drept constituțional nu au un răspuns clar cum se va încheia sau când va intra în vigoare asumarea de răspundere a Guvernului pe pachetul de legi de modificare a Bugetului de Stat. După eșuarea a trei tentative de convocare a deputaților în ședință plenară, unii experți vorbesc despre un abuz al Guvernului de a utiliza instituția asumării de răspundere, iar alții despre decizia neispirată a Curții Constituționale care, în loc să simplifice lucrurile, le-a complicat și mai mult.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase este de părere că ultima decizie a CC, legată de asumarea de răspundere a Guvernului, din luna aprilie este una diletantă care a adus mai multă confuzie și a blocat activitatea Parlamentului.
„Mecanismul acesta, de asumare a răspunderii, a fost blocat și nimeni nu știe cum să iasă din situația dată. Opoziția joacă pe lacunele care au fost create de CC, iar acea decizie din aprilie a deschis portița spre interpretări și manipulări, din care deocamdată nu se știe cum vom ieși. Sigur că ar fi bine dacă CC ar avea curajul să recunoască că a greșit și să-și revadă decizia, dar nu cred că o va face”, a declarat Alexandru Tănase.
El mai spune că angajarea răspunderii Guvernului în mod normal ar trebui să fie rezolvată în trei zile, dar datorită unei hotărâri absolut neispirate și eronate a CC acest mecanism a fost blocat.
Tot el declară că ideea retragerii sau abrogării asumării de răspundere este o soluție proastă pentru orice Guvern.
Unii experți, însă, sunt de acord cu decizia CC din luna aprilie unde magistrații constitționali sugerează Guvernului să nu abuzeze cu asumările de răspundere. În acea hotărâre a CC se menționează că acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, echivalează cu transformarea Executivului într-o autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.
Sâptămâna aceasta Legislativul va mai încerca din nou să se convoace în ședință pentru a examina subiectul angajării răspunderii Guvernului. Premierul Ion Chicu a declarat că va veni în Parlament ori de câte ori va fi necesar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova