Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Au fost găsite modalități de finalizare a construcției ”Nord Stream - 2”

© Photo : photo: © 2019 Nord Stream 2Pioneering Spirit устанавливает трубопровод в шведских водах, архивное фото
Pioneering Spirit устанавливает трубопровод в шведских водах, архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Gazprom a reușit să identifice o variantă tehnică de utilizare a unor nave rusești pentru finalizarea lucrărilor de construcție a Nord Stream – 2.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Agenția Energetică din Danemarca discută cu Nord Stream 2 AG variantele de finalizare a construcției gazoductului ”Nord Stream - 2”, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Ture Falbe-Hansen. Este vorba despre introducerea unor anexe la autorizația pentru instalarea conductelor, datorită cărora lucrările rămase ar putea fi îndeplinite de navele rusești, menționează Alexandr Lesnîh într-o analiză pentru RIA Novosti.

Un câmp minat

După ce la sfârșitul lunii decembrie Washingtonul a impus sancțiuni împotriva ”Nord Stream - 2”, compania elvețiană executoare Allseas a suspendat lucrările de instalare a conductelor în Marea Baltică. Gazoductul este finalizat în proporție de 94 la sută, este nevoie doar de sudarea și coborârea la adâncime a 160 kilometri de țevi.

Nord Stream 2 cum tentativa de a opri proiect a devenit un eșec pentru Trump - Sputnik Moldova
Video
Nord Stream 2: Cum tentativa de a opri acest proiect a devenit un eșec pentru Trump

Se pare că Allseas nu va mai reveni la proiect. La sfârșitul lui ianuarie, vicedirectorul consiliului director al Gazprom Elena Brumistrova a anunțat că gazoductul „va fi finalizat de partea rusă”.

Reluarea lucrărilor este confirmată de activitățile în zona construcțiilor – pe 16 ianuarie acolo a ajuns nava multifuncțională Strill Explorar. La bordul navei se aflau două aparate submarine, dirijate de la distanță, dotate cu echipament pentru efectuarea fotogrammetriei tridimensionale și altor studii geofizice.

Ulterior, Nord Stream 2 a confirmat că navele efectuează studii pe traseul gazoductului. Potrivit Ture Falbe-Hansen, instituția sa este informată zilnic de către Strill Explorer.

Experții sunt convinși că toate aceste activități vor consolida pozițiile Nord Stream 2 în Agenția Energetică din Danemarca. Problema este că, din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial, adâncurile Mării Baltice sunt pline de mine, bombe și muniții. Danemarca, având temeri justificate privind eventualitatea unor explozii accidentale, a înaintat față de Nord Stream -2 condiții ca navele să dispună de un sistem modern de poziționare dinamică.

Astfel de sistem sunt integrate în structura de navigare și acționează automat, bazându-se pe indicatorii diverșilor senzori, precum și informații din satelit. Drept rezultat, sistemul de navigare și propulsie va menține cu exactitate vasul în punctul stabilit, indiferent de puterea valurilor, fluxului și vântului. Anume din acest motiv, drept executant a fost ales Allseas: elvețienii dispun de toate echipamentele necesare.

În Rusia există doar o singură companie specializată în instalatoarea conductelor, care dispune de sisteme de poziționare dinamică – „Academic Cerski”, însă această navă este implicată în realizarea proiectului „Sahalin-3”, la zăcămintele Kirisnkoe și Iujnokirinskoe. Participarea acestuia la construcția ”Nord Stream - 2” este exclusă.

Tandemul împotriva sancțiunilor

Iată de ce singura variantă pentru finalizarea proiectului fără executanți străini este utilizarea a două barje de instalare a conductelor – „Fortuna” și „Defender”, care aparțin companiei „Mejreghiontruboprovodstroi” (MRTS).

Anume “Fortuna” acum doi ani, a instalat primii kilometric ai ”Nord Stream - 2” în apele teritoriale rusești. Problema este că aceasta, ca și “Defender”, nu dispune de sisteme de poziționare dinamică. Astfel, formal cele două nave nu corespund cerințelor danezilor.

В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Austria critică sancțiunile împotriva ”Nord Stream - 2” - detalii

Totuși, specialiștii Nord Stream 2 AG au propus utilizarea barjelor în complex cu navele dotate cu sisteme de poziționare dinamică. ”Fortuna” ar urma să facă un tandem cu remorcherul de poziționare „Kamara”, iar „Defender” - cu „Mustang”.

Această schemă ar putea asigura o exactitate înaltă a poziționării. La începutul lui ianuarie, Compania Nord Stream 2 AG a expediat Agenției pentru Protecția Mediului (Danish Environmental Protection Agency, DEPA) o solicitare de a include în autorizația de construcție, eliberată în luna octombrie, o anexe care ar prevedea utilizarea unor astfel de tandeme navale.

Odată ce Copenhaga a acceptat spre examinare solicitarea și a demarat un dialog constructiv cu operatorul proiectului, șansele pentru un final reușit sunt foarte mari. Acest lucru este susținut și de faptul că remorcherul de poziționare “Kamara” a ajuns zilele acestea în portul german Mukran, care servește drept bază pentru construcția ”Nord Stream - 2”.

Miller, despre finalizarea construcției ”Nord Stream - 2": Rusia va reuși>>>

Potrivit aprecierilor experților, autorizația pentru continuarea lucrărilor de instalare a țevilor cu utilizarea navelor rusești va fi eliberată în martie. Viteza instalării țevilor prin utilizarea aceste scheme tehnologice ar constitui 1,5 kilometri pe zi. Asta înseamnă că partea lineară a gazoductului va fi finalizată în luna iulie. Testarea și umplerea cu gaz ar dura aproximativ două luni, iar în septembrie ”Nord Stream - 2” ar putea fi dat în folosință.

Fluxul de știri
0