Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A treia tentativă eșuată: Parlamentul nu s-a întrunit nici astăzi din lipsă de cvorum

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații fracțiunilor PAS, PPDA, ai grupului Pro Moldova și ai Partidului „ȘOR” au boicotat și astăzi ședința plenară a Parlamentului.

CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Doar 50 de deputați au fost prezenți astăzi în sala de plen, iar minimul necesar pentru a lua act de proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea era nevoie de încă un legislator. 

Deputații fracțiunilor PAS, PPDA, ai grupului Pro Moldova și ai Partidului „ȘOR” au boicotat și astăzi ședința plenară a Parlamentului.

„Nu vă pare interesantă situația asta? Colegii noștri deja a treia oară boicotează ședințele plenară. De la trei am informație în scris că vor boicota ședințele Parlamentului. Constat lipsa cvorumului în sală. Cu 50 de deputați nu putem desfășura ședința. Miercuri vom avea ședința Biroului Permanent și vom analiza ce se poate face, atunci când anumiți colegi nu vor să intre în vigoare anumite legi. Ședința a eșuat”, a declarat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. 

Săptămâna trecută, proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea se referă la majorarea veniturilor și cheltuielilor Bugetului – respectiv, va crește și deficitul, vizează majorarea salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse.

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Ciubuc: Plecare lui Gațcan de la PSRM relevă faptul că din PD nu mai au pe cine "rupe"

Cele mai importante modificări la Buget pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd majorarea capitolului „Venituri” cu 52,4 milioane de lei și a capitolului „Cheltuieli” cu peste un miliard de lei. Respectiv, deficitul Bugetului de Stat va crește cu 1 miliard 231 de milioane de lei.

Prin urmare, deficitul Bugetului de Stat ar urma să constituie 17,5 miliarde de lei. Guvernul a informat că va acoperi deficitul bugetar din împrumuturi și granturi externe, precum și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Inițiativa prevede subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății. 

Bani suplimentari ar urma să fie alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă. 

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
Ce cred socialiștii despre boicotarea de către opoziție a ședinței de azi a Parlamentului

De asemenea, o parte din bani ar urma să fie redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.

Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.

Celelalte două inițiative vizează modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ieri Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că este gata să susțină inițiativele Guvernului, însă doar după examinarea în plen în procedură obișnuită, după ce Executivul va renunța la angajarea răspunderii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0