Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce cred socialiștii despre boicotarea de către opoziție a ședinței de azi a Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova
Abonare
Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlament și-a exprimat regretul că deputații din blocul ACUM nu s-au prezentat astăzi în sala de plen și astfel Guvernul nu a putut prezenta proiectele pentru care și-a angajat răspunderea.

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. Socialistul Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unui briefing că regretă decizia colegilor din PAS și PPDA de a boicota ședința de astăzi a Parlamentului. 

„Ne pare rău că colegii din blocul ACUM s-au aliniat mesajului domnului Candu și al cetățeanului Șor. Noi am considerat că pozițiile sunt diferite, că de dragul luptei nu trebuie să mergi împotriva oamenilor. (...) Noi nu putem înțelege de ce opoziția veritabilă susține plenar mesajul lui Candu și Șor. (...) Iată pentru ce a lucrat această grupare: ca să fie blocat Guvernul, ca să fie destabilizată situația politică, ca să fie blocate instituțiile de drept, inclusiv Procuratura”, a declarat Batrîncea. 

Deputatul PSRM consideră că angajarea răspunderii Guvernului este perfect constituțională. 

„Guvernul a găsit bani și și-a asumat răspunderea pentru a majora salariile nu doar ale medicilor, ci ale întregului personal medical. Guvernul a găsit bani ca să ajute 660 de mi de pensionari. Guvernul a găsit 100 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură, pentru militari și polițiști. (...) Colegii din opoziție, vorbesc de opoziția veritabilă, spun că inițiativele sunt bune. Înțelegem că dânșii ar prefera să vină cu aceste inițiative, ei să fie autori, dar este un lucru clasic politic. (...) Anume Guvernul este cel care gestionează și execută bugetul. Și Guvernul a venit cu proiecte legate de cele trei bugete”, a mai spus alesul PSRM. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Ce se întâmplă în Parlament e bătaie de joc - voi face totul ca să avem anticipate

Ședința Parlametului, care era programată pentru astăzi la ora 10:00, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum. În sală au fost prezenți doar 49 de deputați. De la ședință au lipsit fracțiunile PAS, PPDA, grupul PRO Moldova și fracțiunea Partidului Șor.

Președintele fracțiunii PAS Igor Grosu a îndemnat Guvernul, în cadrul unui briefing, să renunțe la procedura de angajare a răspunderii pentru cele patru proiecte de legi și să le trimită în Parlament ca să fie examinate în procedură obișnuită.

Ieri proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea se referă la majorarea veniturilor și cheltuielilor Bugetului – respectiv, va crește și deficitul, vizează majorarea salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse.

Cele mai importante modificări la Buget pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd majorarea capitolului „Venituri” cu 52,4 milioane de lei și a capitolului „Cheltuieli” cu peste un miliard de lei. Respectiv, deficitul Bugetului de Stat va crește cu 1 miliard 231 de milioane de lei.

Prin urmare, deficitul Bugetului de Stat ar urma să constituie 17,5 miliarde de lei. Guvernul a informat că va acoperi deficitul bugetar din împrumuturi și granturi externe, precum și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Un deputat socialist spune cu ce se va încheia angajarea răspunderii Guvernului

Inițiativa prevede suvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății. 

Bani suplimentari ar urma să fie alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă. 

De asemenea, o parte din bani ar urma să fie redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.

Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.

Celelalte două inițiative vizează modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0