Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Cum a ajuns Focul Olimpic în Chișinău, în 1980

Abonare
Acum 40 de ani, la Moscova s-a desfășurat ediția a XXII-a a Jocurilor Olimpice. Pentru prima dată Focul Olimpic a traversat teritoriul URSS. Moldova a fost prima republică sovietică care a preluat flacăra olimpică.

Ștafeta festivă cu flacăra olimpică a pornit din Grecia și, traversând Bulgaria și România, a ajuns la hotarul Uniunii Sovietice. În 5 iulie 1980, exact la ora 12:00 (ora locală), Focul Olimpic a intrat pe teritoriul Moldovei.    

Transmiterea torței a avut loc la punctul de trecere a frontierei Leușeni, după care ștafeta s-a îndreptat spre Chișinău. În Capitală, torța a trecut pe strada Calea Ieșilor (atunci Kuibîșev).

Торжественное открытие XXII Олимпийских игр в Москве 19 июля 1980 года, архивное фото.  - Sputnik Moldova
Societate
Mândrie națională: Cum a întâmpinat Moldova flacăra olimpică în 1980
După ce a fost purtată prin cartierul Sculeni, torța a intrat pe principala arteră a Chișinăului. Acolo au avut loc o manifestație festivă de proporții: mii de oameni au venit să-i salute pe sportivi.

Raisa Levițcaia, una dintre participantele la ștafetă, își aduce aminte: "A fost o sărbătoare adevărată, sinceră pentru întreaga RSS Moldova. Oamenii erau mândri că Olimpiada avea loc în Uniunea Sovietică".

În ziua următoare, flacăra Focului Olimpic a fost salutată de mulțime deja în sectorul Râșcani. În acest scop a fost reconstruit bulevardul Moscova: a fost scos gazonul ce delimita direcția pe sensuri și întreg bulevardul a fost acoperit cu asfalt de calitate.  

După ce a trecut și pe strada Studenților, Focul Olimpic s-a îndreptat spre nordul Moldovei. Practic, focul Olimpic a traversat întreg teritoriul Moldovei, după care a trecut și prin alte localități al URSS, ajungând la Moscova.

Ștafeta cu flacăra Focului Olimpic, care a traversat Moldova, a fost un prilej de mare mândrie și un eveniment unic, de care oamenii își aduc aminte cu căldură până astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0