Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: La ce se gândesc moldovenii care au revenit acasă din cauza COVID-19

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Este puțin probabil că moldovenii care au revenit acasă din cauza pandemiei cu COVID-19 își leagă viitorul de Republica Moldova și își vor investi banii aici, a apreciat economistul, fostul vicepremier Alexandru Muravschi, invitat în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. S-a vorbit foarte mult că, după ce s-au întors în țară, conaționalii noștri vor investi bani pentru a-și deschide propria afacere acasă, dar nu ar trebui să contăm prea mult pe acest lucru, a punctat economistul Alexandru Muravschi, fost vicepremier, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Кишинев - Sputnik Moldova
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți

În opinia sa, moldovenii care au revenit în Moldova din cauza pandemiei se gândesc cum să ajungă mai repede înapoi peste hotare, dar nu la inițierea propriilor afaceri acasă.

Alexandru Muravschi a fost de părere că, în mare, parte, moldovenii reveniți în primăvară vor pleca înapoi să muncească peste hotare, iar Guvernul ar trebui să se gândească serios la programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

„Este necesară extinderea programelor de asistență organizațională și de consultanță pentru cei care doresc să-și înceapă propria afacere. Guvernul ar trebui să liberalizeze cât mai mult procesul de înregistrare a unei noi întreprinderi, permițând procedura de înregistrare prin e-mail”, a spus Muravschi.

Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Impactul pandemiei asupra economiei naționale: Care sunt prognozele experților
De asemenea, economistul a spus că, pentru a stimula dezvoltarea afacerilor în țară, trebuie introduse vacanțele fiscale pentru o perioadă de un an sau chiar doi ani pentru întreprinderile care sunt fondate în această perioadă.

În plus, pentru a sprijini economia, Banca Națională (BNM) ar trebui să aibă o politică mai flexibilă, a adăugat economistul. Bugetul de Stat și agenții economici s-au condus de prognoza conform căreia dolarul ar trebui să coste acum 18-18,5 lei, dar costă 17-17,2 lei, a precizat Alexandru Muravschi. Totodată, contractele au fost semnate conform ratei prognozate și toate calculele se bazează pe aceasta.

Un leu puternic lovește în exportatori, a menționat expertul. În opinia sa, un leu puternic este nerentabil acum pentru economia noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0