Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va merge iar sau nu în Parlament: Iată ce spune premierul Ion Chicu

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC
Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul s-a reunit în ședință la ora 13:00 pentru a examina mai multe inițiative. Iată ce declarații a făcut premierul.

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. La începutul ședinței Cabinetului de Miniștri premierul Ion Chicu a comentat boicotarea de către opoziție a ședinței plenare de astăzi, fapt ce a făcut imposibilă prezentarea proiectul pentru care Executivul și-a angajat răspunderea. 

„Vreau să vă asigur că voi fi insistent, voi îndeplini misiunea pe care mi-ați încredințat-o. Vom merge la Parlament atâta timp cât va fi necesar ca să prezint aceste proiecte”, a declarat șeful Cabinetului de Miniștri. 

Ședința Parlametului, care era programată pentru astăzi la ora 10:00, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum. În sală au fost prezenți doar 49 de deputați. De la ședință au lipsit fracțiunile PAS, PPDA, grupul PRO Moldova și fracțiunea Partidului Șor.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Un deputat socialist spune cu ce se va încheia angajarea răspunderii Guvernului

Președintele fracțiunii PAS Igor Grosu a îndemnat Guvernul, în cadrul unui briefing, să renunțe la procedura de angajare a răspunderii pentru cele patru proiecte de legi și să le trimită în Parlament ca să fie examinate în procedură obișnuită.

Ieri proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea se referă la majorarea veniturilor și cheltuielilor Bugetului – respectiv, va crește și deficitul, vizează majorarea salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse.

Cele mai importante modificări la Buget pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd majorarea capitolului „Venituri” cu 52,4 milioane de lei și a capitolului „Cheltuieli” cu peste un miliard de lei. Respectiv, deficitul Bugetului de Stat va crește cu 1 miliard 231 de milioane de lei.

Prin urmare, deficitul Bugetului de Stat ar urma să constituie 17,5 miliarde de lei. Guvernul a informat că va acoperi deficitul bugetar din împrumuturi și granturi externe, precum și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Inițiativa prevede suvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății. 

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Ce se întâmplă în Parlament e bătaie de joc - voi face totul ca să avem anticipate

Bani suplimentari ar urma să fie alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă. 

De asemenea, o parte din bani ar urma să fie redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.

Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.

Celelalte două inițiative vizează modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Precedentul care creează blocaj

În Republica Moldova există un precedent care arată că Guvernul trebuie obligatoriu să prezinte proiectele adoptate prin angajare de răspundere în fața plenului.

În luna aprilie, Executivul în frunte cu Ion Chicu și-a angajat răspunderea pentru un pachet anti-criză, dar nici atunci acestea nu au fost prezentate în plen. Opoziția a considerat că astfel a fost încălcată o procedură obligatorie și s-a adresat la Curtea Constituțională. 

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Ce riscuri își vor asuma partidele din opoziție în cazul în care vor demite Guvernul Chicu

Judecătorii au stabilit că în procesul de angajare a răspunderii reprezentantul Guvernului trebuie obligatoriu să prezinte programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege în fața Parlamentului. 

„Etapa prezentării inițiativei Guvernului în fața Parlamentului este centrală și indispensabilă procedurii de angajare a răspunderii, deoarece de la finalizarea prezentării începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, iar în lipsa acesteia, termenul pentru dobândirea caracterului „adoptat” în cazul proiectelor de lege sau „obligatoriu” în cazul programului sau declarației de politică generală”, a menționat atunci Curtea Constituțională.

Potrivit procedurii, dacă timp de trei zile de la angajarea răspunderii în fața Parlamentului nu este depusă și votată o moțiune de cenzură, proiectele se consideră adoptate, Dar Curtea Constituțională a menționat că neîntrunirea cvorumului necesar constituie o tentativă eșuată a angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în fața Parlamentului.

Ieri, opoziția a boicotat ședința plenului, astfel premierul nu a putut prezenta proiectele pentru care și-a angajat răspunderea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0