CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. Președintele fracțiunii PAS consideră că Parlamentul nu ar trebui înlăturat de la examinarea legilor. Iată de ce astăzi formațiunea a decis să boicoteze ședința plenului.
„Noi sperăm că vom putea da dovadă toți de maturitate politică, să ne întrunim în ședința Biroului Permanent și să convenim cum în termeni foarte restrânși Guvernul să renunțe la procedura asumării, să voteze proiectele de lege și să le expedieze în Parlament pentru a fi votate în termeni cât mai scurți”, a declarat Igor Grosu.
Deputatul cere ca proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea să fie examinate în comisiile permanente până joi, săptămâna viitoare, să fie examinate în plen.
Grosu a mai spus că PAS va susține toate inițiativele care sunt în favoarea cetățenilor, dar crede că proiectele trebuie examinate minuțios.
Ieri proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea se referă la majorarea veniturilor și cheltuielilor Bugetului – respectiv, va crește și deficitul, vizează majorarea salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse.
Cele mai importante modificări la Buget pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd majorarea capitolului „Venituri” cu 52,4 milioane de lei și a capitolului „Cheltuieli” cu peste un miliard de lei. Respectiv, deficitul Bugetului de Stat va crește cu 1 miliard 231 de milioane de lei.
Prin urmare, deficitul Bugetului de Stat ar urma să constituie 17,5 miliarde de lei. Guvernul a informat că va acoperi deficitul bugetar din împrumuturi și granturi externe, precum și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.
Inițiativa prevede suvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății.
Bani suplimentari vor fi alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă.
De asemenea, o parte din bani va fi redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.
Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.
Celelalte două inițiative vizează modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova