Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nicolae Ciubuc, despre alegerile parlamentare anticipate: Este cea mai bună soluție, dar …

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul și unul dintre vicepreședinții PDM, Nicolae Ciubuc consideră că actualul Legislativ este unul compromis, iar alegerile parlamentare anticipate ar fi cea mai bună soluție.
Nicolae Ciubuc, despre alegerile parlamentare anticipate: Este cea mai bună soluție, dar …

În cadrul emisiunii Logica Puterii, deputatul Nicolae Ciubuc a menționat că evenimentele care au avut loc în ultima perioadă pe arena politică din Republica Moldova, în special, activitatea Parlamentului, au spulberat orice încredere a cetățenilor în actualul Legislativ, care este unul compromis în totalitate.

"Credibilitatea este zero și acest lucru îl vedem și din discuțiile pe care le avem cu cetățenii în teritoriu. În condițiile în care acest for nu se bucură de credibilitate, atunci care este rostul ca să-l menții pentru arena de circ și de show-uri politice de care nu cred că Republica Moldova are nevoie. Cetățenii au nevoie de pâine, au nevoie de reforme, salarii, pensii, locuri de muncă și tot ce ține de rezolvarea problemelor", a declarat deputatul.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, cea mai bună soluție de a opri acest dezmăț rămâne a fi alegerile anticipate. Pe de altă parte, prin prisma crizelor înregistrate în ultima perioadă în mai multe domenii, va fi foarte complicat ca cetățenii să înțeleagă motivul pentru care este necesar de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Ce se întâmplă în Parlament e bătaie de joc - voi face totul ca să avem anticipate

În 2019 s-au desfășurat alegerile locale și parlamentare, iar anul acestea vom avea alegerile prezidențiale. Cred că oamenii ne vor lua în furci cu asemenea abordare, a remarcat invitatul.

În același timp, deputatul a subliniat că din punct de vedere juridic, în cazul organizării alegerilor parlamentare anticipate sunt câteva premise, care deocamdată nu există. Este vorba despre dizolvarea Guvernului și imposibilitatea de a instala un nou Guvern pe o perioadă de trei luni sau inactivitatea Parlamentului prin neadoptarea legilor pe o anumită perioadă. Totodată, deputatul s-a referit la Hotărârea Curții Consituționale, care stipulează că până la alegerile prezidențiale este stabilită interdicția de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

"Înțelegem că aceasta este cea mai bună soluție, însă din punct de vedere juridic este foarte complicat să vorbim la ziua de astăzi despre alegeri parlamentare anticipate. Și din punct de vedere al cetățeanului acest lucru ar însemna o catastrofă", a conchis Ciubuc.

De menționat că în data de 7 iulie, Curtea Constituțională se va pronunța cu privire la sesizările deputaților Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco. Acestea se referă la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova și la organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare anticipate și prezidențiale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0