Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ion Chicu merge în plenul Parlamentului: Ce se va întâmpla astăzi în forul legislativ

© Sputnik / Rodion ProcaIon Chicu Ион Кику
Ion Chicu Ион Кику - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că merge astăzi în Parlament să prezinte proiectele pentru care și-a angajat răspunderea acum două zile.

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. După tentativa eșuată de ieri, când în Parlament nu a fost cvorum pentru ca forul legislativ să ia act de angajarea răspunderii Guvernului pentru patru proiecte impotante, Ion Chicu anunță că va merge și astăzi în plen. Șeful Executivului a subliniat importanța inițiativelor. 

„Aceste proiecte vizează (financiar) în mod direct circa 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova (660 de mii pensionari și beneficiari de alocații sociale, 47 de mii de angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID19)”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Premierul și-a exprimat speranța că opoziția va pune mai presus de toate interesele cetățenilor în defavoarea celor de partid și nu va bloca și astăzi aceste proiecte. 

Ion Chicu urma să prezinte ieri inițiativele pentru care și-a angajat răspunderea, dar plenul nu s-a reunit, din lipsă de cvorum, după ce opoziția a boicotat ședința Parlamentului. 

Precedentul care creează blocaj

În Republica Moldova există un precedent care arată că Guvernul trebuie obligatoriu să prezinte proiectele adoptate prin angajare de răspundere în fața plenului.

În luna aprilie, Executivul în frunte cu Ion Chicu și-a angajat răspunderea pentru un pachet anti-criză, dar nici atunci acestea nu au fost prezentate în plen. Opoziția a considerat că astfel a fost încălcată o procedură obligatorie și s-a adresat la Curtea Constituțională. 

Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Societate
Pro Moldova anunță că boicotează ședința Parlamentului - Detalii

Judecătorii au stabilit că în procesul de angajare a răspunderii reprezentantul Guvernului trebuie obligatoriu să prezinte programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege în fața Parlamentului. 

„Etapa prezentării inițiativei Guvernului în fața Parlamentului este centrală și indispensabilă procedurii de angajare a răspunderii, deoarece de la finalizarea prezentării începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, iar în lipsa acesteia, termenul pentru dobândirea caracterului „adoptat” în cazul proiectelor de lege sau „obligatoriu” în cazul programului sau declarației de politică generală”, a menționat atunci Curtea Constituțională.

Potrivit procedurii, dacă timp de trei zile de la angajarea răspunderii în fața Parlamentului nu este depusă și votată o moțiune de cenzură, proiectele se consideră adoptate, Dar Curtea Constituțională a menționat că neîntrunirea cvorumului necesar constituie o tentativă eșuată a angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în fața Parlamentului.

Ieri, opoziția a boicotat ședința plenului, astfel premierul nu a putut prezenta proiectele pentru care și-a angajat răspunderea.

Ce prevăd proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea

Unul dintre cele mai importante proiecte este cel de modificare a legii bugetului de stat, prin care au fost majorate cheltuielile cu peste un miliard de lei.

Proiectul prevede suvenționarea întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, fonduri adăugătoare pentru realizarea programelor în domeniul ocrotirii sănătății. 

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Ce riscuri își vor asuma partidele din opoziție în cazul în care vor demite Guvernul Chicu

Bani suplimentari vor fi alocați și pentru eficiența energetică, dezvoltarea transportului aerian, subveționarea producătorilor agricoli, sănătatea publică, sistemul electoral, educația timpurie, învățământul liceal și cooperare externă. 

De asemenea, o parte din bani va fi redirecționată pentru susținerea persoanelor în etate și a celor social-vulnerabile, dar și pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor pentru personalul medical.

Un alt proiect important pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea este cel care prevede majorarea angajaților din sistemul medical cu 30 la sută.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că de această majorare vor beneficia cadrele medicale din instituțiile și subdiviziunile medicale finanțate din bugetul de stat și din bugetele locale. Salarii mai mari vor primi 4500 de specilaiști. Modificările vor intra în vigoare în data de 1 septembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0