Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului

© Sputnik / OsmatescoIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 516 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej, directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat cele mai importante monumente cu statut protejat, edificate în cinstea Domnitorului.
Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Ion Ștefăniță a remarcat că pe teritoriul țării noastre există 1284 de monumente cu statut protejat, incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală. Printre aceste monumente de for public se regăsesc și cele ale personalităților care au avut un rol deosebit în istoria neamului nostru.

Potrivit lui, în Republica Moldova sunt doar două monumente ale domnitorului Ștefan cel Mare, care au statut separate de protecție. Totuși există mai multe monumente ale Domnitorului în diverse centre rationale, însă acestea nu au statu de protecție.

 Primele persoane în stat au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare - Sputnik Moldova
Societate
Primele persoane în stat au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

"În Registrul Monumentelor se regăsesc două monumente importante și cunoscute de către întreaga societate. Este vorba de monumentul din Piața Marii Adunări Naționale din Capitală, inaugurat în anul 1929 de către sculptorul Alexandru Plămădeală și monumentul lui Ștefan cel Mare din Piața Independenței, iaugurat în anul 2004, la Bălți", a precizat Ion Ștefăniță.

Amintim că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost Domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504, timp de 47 de ani. Pe parcursul domniei sale a dus peste 40 de războaie sau bătălii. Cel mai mare succes militar a fost victoria zdrobitoare în Bătălia de la Vaslui din 1475 împotriva unei puternice armate otomane.

Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0