Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți bani de peste hotare au primit moldovenii în luna mai, în plină pandemie COVID-19

Abonare
În luna mai 2020, deși mulți conaționali care munceau peste hotare au revenit acasă din cauza pandemiei COVID-19, moldovenii au primit din străinătate, prin intermediul băncilor licențiate, cu 24% mai mulți bani decât în luna mai 2019.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Moldovenii au primit în luna mai 2020 de peste hotare, prin intermediul băncilor licențiate, echivalentul a 134 de milioane și 500 de mii de dolari, în creștere cu 24,6% comparativ cu luna mai 2019.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) precizează că transferurile în favoarea persoanelor fizice din UE au avut o pondere de 50,1%, din CSI - o pondere de 13,6% și din restul lumii - o pondere de 36,3 la sută.

Dintre statele UE, cei mai mulți bani au fost trimiși din Italia – 16,8%, urmată de Germania – 11,9% și Franța – 6,2%.

BNM a precizat că transferurile de bani din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu provin doar de la moldovenii care lucrează peste hotare, dar includ și transferuri unilaterale, precum: transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (0,8 la sută din totalul transferurilor); transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,1 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani); pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,4 la sută din totalul transferurilor).

Economie - Sputnik Moldova
Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai
Totodată, transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale ale Î.S. "Poșta Moldovei" (decontate prin bănci), atât prin sisteme de remitere de bani, cât și prin mandate poștale.

Indicatorul nu include însă transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT (cu valori semnificative) în favoarea persoanelor fizice cu scop investițional, care, în mai 2020, au constituit 0,42 milioane de dolari, transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT în favoarea persoanelor fizice nerezidente, clienți ai băncilor licențiate din Republica Moldova,  transferurile efectuate prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0