Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
În luna mai, după ce activitățile de ordin economic încetiniseră încă în martie - aprilie din cauza restricțiilor determinate de pandemia cu COVID-19, s-a redus volumul creditelor noi, comparativ cu situația de acum un an.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Creditele noi acordate de băncile din Republica Moldova în luna mai 2020 au fost în descreștere cu aproape 26 de procente (25,9%) față de luna mai a anului 2019, potrivit unui raport al Băncii Naționale (BNM).

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Ce spune guvernatorul BNM despre relația cu FMI și creditele pentru cetățeni

În total, băncile licențiate le-au acordat în luna mai curent persoanelor fizice și juridice credite ce au echivalat cu peste două miliarde de lei.

Persoanele juridice au contractat peste 73% din totalul creditelor acordate de către bănci în mai, persoanele fizice – aproape 25%, persoanele care practică un anumit gen de activitate – aproape 2%.

În totalul creditelor, ponderea împrumuturilor acordate în lei moldovenești a constituit 72%, a creditelor în valută – 25,1%, iar a celor atașate la cursul valutei – 2,9%.

Rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8,4%, la cele în valută – 4,43%, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,22%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, rata medie la creditele acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,32 p.p., la cele în valută a scăzut cu 0,16 p.p., iar la cele atașate la cursul valutei s-a redus cu 0,18 p.p.

Totuși, este posibil că reducerea volumului de credite acordate nu a fost determinată doar de pandemie. La începutul lunii martie, când pandemia cu COVID-19 abia se declanșa în Europa, experți în economie constatau, într-o conferință organizată la centrul de presă Sputnik Moldova, că băncile nu sunt prea interesate să câștige noi clienți, contând pe banii ce le sunt garantați din contractele cu statul. Ei prognozau că, dacă în 2019 am înregistrat un record la credite, volumul de împrumuturi din 2020 nu va mai fi la fel de impresionant.

Курс валют - Sputnik Moldova
Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic

Sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova este unul stabil, care nu provoacă îngrijorări, aprecia expertul economic Alexandru Muravshi. Însă reversul negativ al situației este că, după ce a fost stabilizat, sistemul bancar a devenit „o oază liniștită”, a spus expertul. Actualmente, băncile sunt „supraîncărcate cu lichidități”, însă nu luptă să câștige clienți capabili să ia credite, cum ar fi firesc, dar contează pe banii ce le vin de pe urma contractelor încheiate cu statul, a explicat Alexandru Muravschi.

„Băncile sunt pline cu lichidități, dar banii nu lucrează, nu fac alți bani”, a sintetizat Alexandru Muravschi. Bunăoară, „Prima Casă”, potrivit expertului, este un program de pe urma căruia băncile au bani garantați, pentru că o parte a creditelor sunt întoarse de către stat.

Menționăm, în context, că în 2019, portofoliul de credite a atins cel mai mare nivel din întreaga istorie de creditare a Republicii Moldova, ajungând la 37 de miliarde de lei. În principal, persoanele fizice au revigorat atât de mult piața creditelor, dar pe unele sectoare, cum ar fi agricultura și construcțiile, au contractat mai multe împrumuturi și persoanele juridice, menționa, solicitat de Sputnik Moldova, expertul economic Roman Chircă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0