Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Epidemia de coronavirus strică planurile vinificatorilor moldoveni - detalii

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe expoziții vinicole internaționale au fost anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Cum îi va afecta situația pe vinificatorii moldoveni?
Epidemia de coronavirus strică planurile vinificatorilor moldoveni- Detalii

Vinificatorii moldoveni sunt îngrijorați din cauza epidemiei de coronavirus, care ar putea diminua volumul exporturilor de vinuri, în special pe piețele din China și România. Declarația a fost făcută, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

”În primul trimestru nu resimțim o diminuare a exporturilor, inclusiv pe piața Chinei și a României. China este una dintre cele mai afectate țări și consumatorii, desigur, nu vor acorda importanță vinului. Vom putea estima impactul acestei situații abia după primul trimestru. O problemă este că în China cea mai mare cantitatea de vin este cumpărată în ajunul Anului Nou chinezesc, din luna februarie. După acest eveniment volumul vânzărilor scade”, a relatat Gheorghe Arpentin.

Totodată, vinificatorii moldoveni pierd ocazia de a-și promova vinul la cele mai importante expoziții internaționale, anulate din cauza epidemiei de coronavirus.

”De exemplu, în data de 15 martie trebuia să participăm la cea mai importantă expoziție vitivinicolă din lume, în Dusseldorf, Germania. Mai avem și alte evenimente importante pentru promovarea vinurilor noastre pe piețe externe. Evenimentele au fost anulate până în vară sau toamnă. Cred că situația va avea un impact negativ asupra vizibilității vinului autohton”, a opinat Gheorghe Arpentin.

Volumul exportului vinului moldovenesc a crescut cu 20% în China și cu 11 la sută în România pe parcursul anului trecut. În total, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei în anii 2018-2019.

Fluxul de știri
0