Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Diana Josu-Braniște: Să purtăm ie mai des, nu doar de sărbători

© Sputnik / OsmatescoDiana Josu Braniște
Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Internațională a Iei, este sărbătorită astăzi, 24 iunie. Despre importanța acestui element principal al portului popular am aflat de la Diana Josu-Branişte, cea care anul trecut a câștigat concursul organizat de Sputnik Moldova dedicat sărbătorii.
Diana Josu-Braniște: Să purtăm ie mai des, nu doar de sărbători

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", jurnalista şi prezentatoarea Diana Josu-Braniște a mărturisit că în zilele noastre, când unii oameni parcă au uitat ce este tradiția și ce înseamnă a purta un costum popular sau o ie, ea este hotărâtă să revigoreze portul național, plin de grație, simplitate și spiritualitate.

"Pentru mine ia are o importanță deosebită. O port cu mândrie, dar și o păstrez cu sfințenie în Casa Mare. O promovez de fiecare dată realizând aceleași imagini în costumul popular în satul meu natal. De asemenea, o valorific atunci când particip la diverse festivaluri și sunt mândră de portul nostru național", a relatat jurnalista.

Diana Josu-Braniște spune că are în colecția ei zece ii, iar fiecare dintre acestea are o importanță deosebită. Mai mult, la fiecare eveniment pe care îl prezintă, jurnalista vine în fața publicului îmbrăcată în port popular, din care evident că nu lipsește ia.

Ie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik a anunțat câștigătorii proiectului ”Îmbracă o ie...”

"Mai bine de 14 ani, la toate evenimentele pe care le prezint mă strădui să îmbrac haine cu elemente naționale și așa voi face în continuare. Fiecare ie se deosebește prin ornamentele ei, culoare și farmec", a spus ea.

În același timp, prezentatoare este convinsă de faptul că acest element al portului popular nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei. Încă din cele mai vechi timpuri, costumul popular era purtat zilnic la orice ocazie. Totuși, jurnalista a remarcat că în ultimii ani există o atitudine mai "vie" față de portul popular, întrucât în prezent tot mai multe femei îmbracă ia chiar și în zilele obișnuite.

"Consider că trebuie să purtăm ia nu doar atunci când marcăm această sărbătoare. Mă bucur că în ultimul timp a apărut tendința de a purta ia nu doar la ocazii speciale. De asemenea, este foarte frumos atunci când tinerii îmbracă portul popular la cea mai importantă ceremonie din viața lor – cununia. Cred că noi, oamenii din domeniul culturii, avem rolul de a motiva moldovenii să poarte ia fără sfială și să promovăm valorile noastre prin concursuri, târguri, festivaluri pentru a transmite aceste obiceiuri tinerilor generații", a conchis jurnalista.

Amintim că anul trecut Sputnik Moldova a organizat campania "Îmbracă o ie și spune cu mândrie de ce iubești Moldova". Participanții au îmbrăcat ia și au înregistrat un video în care au relatat cu mândrie de ce-și iubesc baștina. Astfel, autorii celor mai frumoase și originale filmulețe au fost premiați cu câte o ie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0