Tehnologii de ultimă generație: Mașini teleghidate pentru minare și deminare - detalii

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaНочная репетиция парада Победы в Москве
Ночная репетиция парада Победы в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul militar Alexandr Hrolenko consideră că progresul tehnologic impune schimbarea de tactici în timpul operațiunilor militare. Datorită noilor tehnologii, Rusia are capacitatea de a opri înaintarea forțelor terestre ale inamicului fără lupte directe între trupe.

Conflictele militare sunt, mai întâi de toate, lupta tehnologiilor. În cadrul Forțele Armate ale Federației Ruse, se produc schimbări dinamice în toate domeniile de luptă. Rusia demonstrează superioritatea tehnologică a armelor într-o gamă largă de domenii, inclusiv integrarea sistemelor orbitale cu mașini de minare și de deminare teleghidate.

La antrenamentele pentru parada militară dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, printre cele mai recente 24 de tipuri de arme și echipamente, pentru prima dată au fost observate  sistemele de minare și de deminare teleghidate - „Zemledelie” și „Listva”.

Prima este capabilă să „instaleze cu precizie minele” prin satelit, la o distanță de până la 15 kilometri de punctul lansare, cea de-a doua este capabilă să distrugă sau să neutralizeze dispozitivele explozive inamice cu radiații cu microunde la o distanță de până la 100 de metri în sectorul mișcării vehiculului. Sisteme de ultimă generație sunt produse în serie și sunt în dotarea trupelor ruse.

Боевая машина поддержки танков (БМПТ) Терминатор на выставке «Армия России – завтра» в рамках IV Международного военно-технического форума «Армия-2018» в Кубинке - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia - lider la dezvoltarea noilor tipuri de arme

Progresul tehnologic impune schimbarea tacticii de război, care devine tot mai eficientă și „fără contact”. Invențiile de ultimă oră din sectorul industriei de apărare a Rusiei face posibilă oprirea înaintării forțelor terestre ale inamicului la frontierele îndepărtate - fără un contact direct de lupte al trupelor și, de asemenea, distrugerea la distanță a minelor controlate prin unde radio.

Lovitura precisă a ”Zemledelie”

Barierele explozive cu mină (MVZ) sunt utilizate în operațiuni defensive și ofensive pentru a reține manevrele forțelor terestre, pentru a reține grupuri de atac extrem de mobile sau pentru a instala forțe câmpurile de aterizare a desantului (sau pentru a bloca aterizarea), pentru a perturba comunicațiile, a dezorganiza operațiunile din spatele inamicului și, de asemenea, de a asigura flancurile și alte puncte vulnerabile. Un rol important îl joacă viteza și acuratețea minării terenului.

Перспективная российская боевая бронированная машина на базе универсальной гусеничной платформы «Армата» Т-15 на выставке «Армия России – завтра» в рамках IV Международного военно-технического форума «Армия-2018» в Кубинке - Sputnik Moldova
Mașinile de Luptă pentru Infanterie T-15 "Armata", cele mai bune din lume
Minarea terenului la distanță printr-un sistem de inginerie poate fi finalizată doar în 10 minute după ce comandantul ia o decizie. Acest lucru vă va permite să „deconectați” zone întregi (și poziții inamice) din spațiul operațional și operațiuni de luptă. Această metodă de instalare a barierelor explozive cu mine este considerată cea mai sigură și mai manevrabilă, are un grad ridicat de automatizare și autonomie.

Creat pe baza vehiculului KamAZ (8x8), Sistemul rusesc de minare (ISDM) „Zemledelie” dispune de un lansator de mine cu lansare multiplă care trage cu rachete de 122 mm special dezvoltate echipate cu diverse tipuri de mine (antiinfanterie și antitanc). Muniția de nouă generație îndeplinește pe deplin cerințele acordurilor internaționale privind autodistrugerea. Este posibil să instalați bariere „de serviciu” care, la un moment dat, se autodistrug (sau trec în regim sigur).

”Sistemul cu reacție ISDM „Zemledelie” „seamănă” muniție pe o distanță de 5 la 15 kilometri de zona de poziție. Datorită navigației prin satelit și controlului automat, minele cad exact la locul stabilit.

Протестующий в маске Elmo во время протестов в Филадельфии  - Sputnik Moldova
”Probabil au fost rușii”: S-a aflat care este arma absolută a SUA
Sistemul autonom al stației meteo operează modificări în funcție de direcția vântului. Mai mult, pregătirea datelor pentru tragere, o salvă în punctele calculate și chemarea vehiculelor pentru reîncărcare se efectuează în mod automat. Sistemul este mobil, are o capacitate înaltă de trecere și este capabil să acționeze „în izolare” mult timp. Muniția necesară (rachete în containerele de lansare a transportului) este adusă de un vehicul pe aceeași platformă.

Tehnologia de utilizare în lupte prevede asigurarea depărtării de la marginea din față și, totuși, cabinele sunt protejate cu blindaj.

Ministerul rus al Apărării primește în dotare ISDM începând cu anul 2020. Numărul exact de vehicule achiziționate, precum și ritmul de aprovizionare și valoarea contractului, Tehmaș nu la dezvăluit. În general, tehnica dezvoltată de NPO „Splav” din Tula poartă un caracter destul de secretizat. Materiale informaționale despre „Zemledelie” au fost prezentate pentru prima dată la Forumul Tehnic Militar Internațional ”Armia-2016”, dar imaginea sistemului a fost publicată pentru prima dată în iunie.

Principalele armate ale NATO (SUA, Germania, Marea Britanie, Italia) au, de asemenea, sisteme de aviație, rachetă, artilerie și inginerie pentru minare la distanță, care permit crearea câmpurilor minate într-un timp scurt și pe arii mari. Îmbunătățirea și lupta tehnologiilor explozive continuă neîncetat.

Multe realizări rusești ”pe câmpul minat” nu au analogi în lume.

Arma cu microunde "Listva"

În Rusia, armele electronice bazate pe noi principii fizice sunt utilizate cu succes atât în ​​timpul paradelor, cât și pe câmpul de luptă. Mașina de deminare teleghidată (МДР) este capabilă să detecteze și să detoneze minele la o distanță de până la 100 de metri și ajută la evitarea surprizelor inamicului. A fost testat în cadrul Forțelor de Rachete Strategice.

„Listva” a apărut în dotarea Forțelor de rachete strategice în 2017, dar va participa pentru prima dată la parada Victoriei. Unul dintre cele mai secrete complexe din Rusia este proiectat pentru neutralizarea dispozitivelor explozive de-a lungul traseului lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale.

”O mașină blindată cu o unitate cu microunde (UHF) se deplasează de-a lungul unui rute de patrulă de luptă în fața sistemului de rachete de sol și, simulând semnale celulare, subminează minele radio controlate (minele de teren) de pe marginea drumului și la o distanță considerabilă de drum”.

Самоходные гаубицы Коалиция-СВ на военном параде на Красной площади - Sputnik Moldova
Rusia
Avantajul autotunului “Koaliția-SV” pe baza “Kamaz”
Vehicolul de deminare la distanță este capabil să detecteze dispozitive explozive de mină cu elemente metalice, să distrugă muniții inginerești și dispozitive explozive improvizate, care includ componente electronice. Anterior, această tehnologie nu a fost utilizată, iar astăzi, unitățile de inginerie ale trupelor Forțelor de Rachete Strategice au la dispoziție aproximativ 150 de MDR ”Listva”.

Pe acoperișul mașinii blindate se află o antenă parabolică, care neutralizează mina găsită prin superiradiere. Un impuls direcțional cu microunde este capabil să dezactiveze siguranțele și sistemele de comunicații cu muniție. Unghiul antenei cu microunde este de 90 de grade. Lățimea bandei de deminare este de 50 de metri. Pentru echipaj, au fost elaborate costume speciale cu fire de metal încorporate pentru a proteja armata de radiațiile electronice. Caracteristicile exacte ale „Listva” sunt clasificate, însă, conform datelor din surse deschise, este capabil să detecteze minele la o distanță de până la 100 de metri, deplasându-se cu o viteză de 15 kilometri pe oră. Dezvoltatorul este Biroul de construcții din Riazan ”Globus”, producătorul este uzina de utilaje din Krasnodar ”Cascade”.

Dacă să privim mai larg, armele electronice pot detona la distanță un proiectil într-o turelă a tancului sau să scoată din funcțiune sistemul automatizat de reîncărcare precum și să distrugă forța vitală a inamicului aflată în interiorul unui adăpost sau subteran la o adâncime de până la 100 de metri.

Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Moldova
“Sarmat” este gata de zbor: de ce are nevoie Rusia de un nou „Satana”
O astfel de armă poate neutraliza echipamentele inamicului fără utilizarea de arme tradiționale. Generatoarele mobile de radiații electromagnetice (EMP) pot deteriora electronica inamicului la o distanță de zeci de kilometri (în aer, pe mare și pe uscat). Un fascicul direcționat de unde de o anumită frecvență acționează asupra aparatelor electrice ca o lovitură de ciocan. Calculatoarele îngheață, sistemele de ghidare (navigare) pierd funcționalitatea. Un impuls este capabil să distrugă fizic microcircuite, adică arde.

Într-un cuvânt, pe 24 iunie va avea loc o paradă tehnologică a Victoriei asupra unui potențial adversar. Vom sublinia că această etapă a fost trecută cu succes, iar între timp în Rusia este testată o mașină mult mai puternică de deminare la distanță ”Gvidon”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0