Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Avantajul autotunului “Koaliția-SV” pe baza “Kamaz”

© Sputnik / Alexander VilfСамоходные гаубицы "Коалиция-СВ" на военном параде на Красной площади
Самоходные гаубицы Коалиция-СВ на военном параде на Красной площади - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia finalizează testările celui mai nou autotun “Koaliția-SV”, care funcționează pe o platfomă Kamaz.

MOSCOVA, 31 mai – Sputnik, Alexandr Hrolenko. Artileria este un zeu al războiului, iată de ce Rusia construiește nu doar biserici, dar și cele mai bune obuziere din lume. Pe poligonul din regiunea Nijni Novgorod au fost demarate testările modelului modificat al autotunului pe roți “Koaliția-SV” cu calibru de 152 de milimetri, în baza automobilului KamAZ-6550.

La sfârșitul lunii mai, o partidă experimentală a celor mai noi obuziere “Koaliția-SV” ajuns în dotarea forțelor armate ruse. Instalația are la bază platforma tancului T-90 și este destinată distrugerii țintelor terestre aflate la o distanță de până la 70 de kilometri: puncte de comandă, noduri de comunicare, baterii de artilerie și de mortar, tehnică blindată, mijloace de apărare antiaeriană și antirachetă și trupele inamicului.

La ora actuală nu există un model analog în lume. Practic, simultan cu “Uralvagonzavod” au demarat teste auto și de tragere a versiunii autotunului în baza automobilului KamAZ-6550. Testările urmează să fie încheiate în acest an, apoi va fi luată o decizie cu privire la lansarea producției în serie a versiunii pe roți.

В Подмосковье начались тренировки перед военным парадом 9 мая - Sputnik Moldova
Rusia
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

Apariția în forțele armate a autotunurilor “Koaliția-SV” pe roți va deveni un precedent (astăzi în Rusia nu există astfel de obuziere) și va permite artileriștilor să aleagă, atunci când trebuie să realizeze sarcinile militare, între versiunea pe șenile și cea pe roți a “Koaliției”, în funcție de situație. Comparativ cu modelele pe șenile, sistemele cu șasiu cu patru axe „Kamaz” au propriile avantaje – mobilitate, posibilitatea de a le utiliza pe șosele civile fără a distruge suprafața, rezervă mare de exploatare.

Directorul general al întreprinderii producătoare, Dmitri Semizorov, a menționat mai devreme: “Koaliția e un automobil al viitorului. La ora actuală acesta depășește timpul”. Probabil, versiunea pe roți a autotunului va ajunge în vârful topului, atrăgând atenția cumpărătorilor străini. Spre exemplu, modelul obuzierului autopropulsat al generației anterioare, “Msta-S”, de calibru 155 milimetri, care poate lansa muniții “Krasnopol-M” și muniții occidentale de același calibru, valorează 1,6 milioane de dolari.

La expoziția IDEX-93 din Abu Dabi, “Msta-S” și-a demonstrat supremația: la o tragere de la o distanță de 15 kilometri cu 40 de muniții „Krasnopol” a reușit să atingă 38 de ținte. Din momentul în care “Koaliția-SV” este o versiune mult mai avansată, are un viitor garantat în armata rusă și pe piața internațională de arme.

Noua generație

Sistemul de artilerie “Koaliția-SV” este succesorul autotunului “Msta-S” (pe șenile) și a moștenit o putere de tragere imensă. Tunul “Koaliția-SV” de calibru 152 milimetri este capabil să efectueze peste 10 de focuri pe minut, depășind sistemele de artilerie similare, inclusiv cele străine. Astfel, autotunul american М109А6 Paladin, având un echipaj mult mai numeros, este capabil să efectueze 6 focuri pe minut. Rata de foc a „Koliției-SV” este asigurată deplin de autonomia încărcării automate. Un rol important îl joacă sistemul cu microunde de “ardere” completă a pulberii.

Корабли ВМФ России на  военно-морском параде - Sputnik Moldova
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant

Noul obuzier este deservit de trei specialiști: șoferul-mecanic, comandantul și artileristul (în echipajul “Msta-S” sunt cinci persoane). Totodată, turela artileriei este fără echipaj, oamenii se află într-o capsulă blindată separată. Construcția amintește de tancul „Armata”, iar autotunul cu o greutate de 48 de tone păstrează dinamismul tancului.

Versiunile pe șenile și pe roți au un compartiment de luptă unificat – turelă cu o rotire de 360 de grade și un obuzier ghintuit 2A88. În dotarea autotunului se află și o turelă ghidată de la distanță cu o mitralieră de 12,7 milimetri. Locurile comandantului și artileristului sunt dotate cu monitoare, integrate într-un sistem unic automatizat de control al lanțului tactic. Acest lucru permite echipajului să acționeze eficient în contururile existente ale controlului, receptând sarcinile prin canalul digital din mai multe surse, să efectueze observații non-stop asupra zonei, să efectueze calcule autonome pentru tragere și orientare în orice condiții meteo. Datele externe sunt prelucrate de sistemul informațional de control de bord, care afișează datele despre tragere și gestionare a munițiilor.

Puterea de tragere a “Koaliției-SV” depășește toate autotunurile de producție autohtonă și străină. Având un astfel de potențial, noul obuzier va înlocui toate instalațiile autopropulsate cu calibru 152 de milimetri “Msta-S” și cele remorcate - “Msta-B” ale forțelor terestre rusești.

Sistemul de artilerie „Koaliația-SV” a fost dezvoltat de Institutul Central de Cercetare “Burevestnik” al concernului “Uralvagonzavod”. Acesta a fost prezentat pentru prima dată publicului larg pe 9 mai 2015 la Moscova, în timpul paradei Victoriei. În septembrie 2017, Ministerul Apărării al Rusiei a semnat un contract pentru livrarea unei partide experimentare a autotunurilor „Koaliția-SV”, demarând o producție în serie începând cu 2020. Cele două modele ale obuzierului “Koaliția-SV” reprezintă o armă a viitorului, care trebuie posedate în avans, adică de astăzi. Posibil, în viitorul apropiat va apărea cea de-a treia versiune – navală - și sistemul terestru va avansa spre o platformă maritimă.

Muniții de o precizie înaltă

În ceea ce privește raza de tragere (până la 70 de kilometri), “Koaliția-SV” depășește de două ori modelele analoage. Spre exemplu, autotunul rus “Msta-S” – 2S19M2, ajuns în dotarea arrmatei în 2012, are capacitatea de a lovi o țintă cu un proiectil de fragmentare cu exploziv mare cu reacție activă până la o distanță de 30 kilometri.

Un char T-80U - Sputnik Moldova
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO

Obuzierele germane PZH 2000 au reușit în Africa de Sud să lanseze un proiectil V-LAP cu o propulsie reactivă la o distanță de 56 de kilometri, însă în regim normal raza de acțiune a acestuia nu depășește 30 de kilometri.

La o distanță mare contează și o precizie înaltă. “Krasnopol-M” este una dintre cele mai de succes muniții de artilerie. Datorită utilizării noilor proiectile ghidate, “Koaliția” va deveni primul sistem de artilerie de o precizie înaltă a armatei ruse. Testările munițiilor vor fi încheiate în 2021. Noile perspective tehnologice sunt impresionante.

Biroul de Proiectare din Tula a dezvoltat o muniție cu fragmentare de o putere mare și de o precizie înaltă “pentru un singur foc”. Fiecare proiectil de 152 milimetri costă aproximativ 50 mii de dolari, în schimb nu are nevoie de a doua tragere pentru a distruge cazematele, buncărele sau oricare alt obiectiv fortificat al inamicului. Vârful semiactiv este orientat cu ajutorul laserului operatorului sau cu ajutorul unei drone.

O altă muniție “inteligentă” a fost creată de Biroul de Proiectări “Kompas”. Modulul de navigare GLONASS din partea frontală a muniției și sistemul de cârme aerodinamice, care se desfac la lansare și corectează direcția zborului, asigură o atingere exactă a țintei, conform unor coordonate determinate.

Abaterea circulară probabilă nu depășește 10 metri (un proiectil obișnuit de 152 de milimetri la o distanță mare poate să devieze până la 100 de metri).

Soluția Biroului de Proiectare “Kompas” permite și modernizarea munițiilor existente. Costul modificării munițiilor de artilerie aflate în dotare este de aproximativ 1000 de dolari. Prin comparație, un proiectil american de 155 de milimetri Excalibur costă 80 de mii de dolari.

În dezvoltarea celor mai noi arme, o prioritate a Rusiei este asigurarea securității naționale, sprijinirea tehnico-militară a aliaților și a partenerilor adecvați. Sistemul “Koaliția-SV” a fost creat drept un răspuns la dezvoltarea unor sisteme similare de către străini, care au o rază lungă de acțiune și o precizie înaltă. Proiectul rusesc a integrat cele mai inovative soluții, tehnologii și componente, ceea ce va permite obținerea unei îmbinări strălucite a unor caracteristici de luptă și de exploatare. Exclusiv pentru consolidarea păcii și stabilității internaționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0