Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demograf: Astăzi tinerii nu-și doresc să aibă mulți copii

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaMigrație de muncă, călătorie cu trenul
Migrație de muncă, călătorie cu trenul - Sputnik Moldova
Abonare
Demograful Olga Gagauz a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre problemele pe care le provoacă emigrația în țara noastră.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Potrivit demografului Olga Gagauz, populația Republicii Moldova ar putea scădea semnificativ în următoarea perioadă.

Мигранты - Sputnik Moldova
Rusia
Analist: Migrația este un simbol al dezintegrării Uniunii Europene

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică arată că în 2017-2018 numărul celor care au părăsit Republica Moldova a fost de aproximativ 48 de mii de oameni. Potrivit lui Găgăuz, acesta este o cifră îngrijorătoare.

"Emigrația este una dintre principalele probleme ale țării noastre. Oamenii care sunt la o vârstă fragedă, 25–55 de ani, pleacă din țară. Astfel, numărul potențialilor părinți care rămân în Moldova scade și în consecință scade și numărul copiilor care se nasc”, a declarat Gagauz în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit demografului, în anul 1980 fiecare femeie aducea pe lume nu mai puțin de doi copii. Specialistul spune că principalul factor care a dus la scăderea natalității este și schimbarea valorilor în societate.

"Este necesar să fie create condiții favorabile pentru ca familiile tinere să poată concepe mai mulți copii, să poată să le ofere educație", a menționat expertul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul acestui an populația Republicii Moldova constituia 2 681,7 mii de persoane, în scădere cu 48,7 mii de persoane (1,8%) față de aceeași perioadă a anului 2018. Această scădere a fost cauzată, în special, de emigrația populației. 

Fluxul de știri
0