Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Demograf: Fără inovații în Moldova - tinerii pleacă, populația îmbătrânește

© Sputnik / OsmatescoValeriu Sainsus
Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Abonare
Demograful Valeriu Sainsus, care este și conferențiar la Academia de Studii Economice, a explicat în studioul radio Sputnik Moldova cum problema îmbătrânirii populației afectează dezvoltarea economică și stopează venirea investitorilor străini.
Demograf: Fără inovații în Moldova,tinerii pleacă,populația îmbătrânește

Demograful Valeriu Sainsus a declarat că în fiecare an Republica Moldova rămâne fără 3 la sută din populație și această tendință se va menține. În prezent, populația țării noastre este puțin peste 2 milioane de locuitori. Expertul a mai spus că centrele raionale așa și n-au devenit centre de atracție a migrației interne în Moldova pentru că ele nici pe departe nu au infrastructura adecvată etapei prin care noi trecem.

„Deși am revenit la raioane ca unitate administrativă, acestea așa și n-au devenit urbe puternice pentru a motiva populația să rămână acasă,” a mai spus Valeriu Sainsus.

Demograful s-a referit și la problema dezvoltării economice, care este compromisă de dezvoltarea demografică. În contextul în care Moldova are o populație îmbătrânită, se pune problema cu cine facem dezvoltare.

”Aproximativ o treime din populație este aproape de vârsta de pensie, cum credeți inovațiile, investițiile se vor mări sau se vor reduce. Transferurile bănești de peste hotarele țării n-au adus dezvoltare pentru Moldova. Pentru că aproximativ 90 la sută din ele sunt necesare pentru consum și nu pentru dezvoltare. Eu rămân foarte rezervat în contextul în care marea majoritate a investitorilor care vin în Moldova întreabă în primul rând care este calitatea forței de muncă care poate să asigure un suport pentru venirea marilor investitori”, a mai punctat Valeriu Sainsus.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0