Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Locuitorii din Bălți, despre cei 30 de ani de suveranitate

Abonare
În data de 23 iunie, Republica Moldova marchează 30 de ani de la proclamarea Suveranității. În această zi, în anul 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat Declarația de Suveranitate.

Am mers la Bălți să aflăm cum s-a schimbat viața locuitorilor de acolo în această perioadă. Unii oameni ne-au spus că duc dorul anilor de până în 1990, iar alții au declarat că acum au mai multe perspective.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani – expert

“Dacă de la început a fost bine un pic, atunci când se organiza totul, păi, acum, în ziua de azi, este dezastru”, a spus un locuitor din Bălți.

Unii oameni își amintesc cu nostalgie de anii în care toți moldovenii munceau în țară și nimeni nu pleca la lucru peste hotare.

“Independent poate fi doar un boschetar. Eu așa îmi explic: merge caravana prin pustiu și cineva strigă că vrea să fie independent, fuge prin pustiu, dar pe urmă umblă și cere: dați-mi apă, mânare. Fabricile le-au închis și merg toți la muncă peste hotare ca robii”, a menționat un alt locuitor din Bălți.

“Foarte greu a devenit de trăit. Nu văd un viitor bun, înțelegeți? Nu văd și nu știu de ce. Se străduiește Igor Dodon, bineînțeles, dar are mulți dușmani”, crede o pensionară din Bălți.

Кишинев - Sputnik Moldova
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți

Alții, dimpotrivă, spun că văd țara mai modernă și cu mai multe posibilități.

“Cel care lucrează, ai ceva. Eu am decis că în Moldova este bine. Aici este aer curat, aici sunt ambulanțe, s-au modernizat magazinele, oamenii se salută între ei. Autoritățile se străduiesc să fie bine și nu murim de foame”, a spus o locuitoare din oraș.

Sunt însă și unii care nu văd viitorul copiilor lor aici, în țară.

“Față de celelalte țări, noi suntem foarte tare rămași în urmă. Nu prea văd mare viitor aici pentru fetița mea”, a spus un bărbat.

Moldova a fost cea de-a șasea republică din URSS care a adoptat declarația de Suveranitate, după cele trei Țări Baltice, Georgia și Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0