Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pro Moldova a devenit oficial partid: Candu a vorbit despre viitorul formațiunii politice

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu a vorbit despre intențiile formațiunii politice și despre rolul Pro Moldova în Parlament.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Grupul parlamentar Pro Moldova a devenit oficial partid politic. Despre asta a anunțat președintele formațiunii, Andrian Candu. 

„Partidul Politic Pro Moldova este înregistrat oficial în Republica Moldova. La sfârșitul săptămânii trecute, pe 18 iunie 2020, Pro Moldova a fost înregistrat oficial după îndeplinirea tuturor cerințelor legale - au fost colectate mai mult de 6.000 de semnături, au fost constituite 23 de organizații teritoriale”, a declarat liderul Pro Moldova.

Vladimir Cebotari    - Sputnik Moldova
Ce spune Vladimir Cebotari despre un eventual eșec al Pro Moldova la următoarele alegeri

Mai mult, Andrian Candu afirmă că la începutul lunii iunie s-a desfășurat congresul de constituire a formațiunii politice. 

„Suntem un partid modern de centru-dreapta”, a menționat Candu. 

Vorbind despre sarcinile partidului, el a spus că Pro Moldova intenționează să construiască relații bazate pe respect, onestitate și cooperare cu toți vecinii. Fostul democrat afirmă că printre planurile formațiunii se numără restabilirea valorilor democratice și implementarea reformelor în domeniile economic, teritorial-administrativ, al sănătății, educației și justiției. 

Candu a declarat că Pro Moldova va decide în scurt timp dacă va înainta sau nu un candidat la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie 2020. 

El a vorbit și despre rolul Pro Moldova în Parlamentul Republicii Moldova. 

„Vom ajunge și la discuții, cu siguranță, în privința creării oricărei platforme parlamentare necesare pentru răsturnarea acestui Guvern și învestirea unui nou Guvern. (...) În Parlamentul Republicii Moldova au loc discuții mai puțin formale și sunt doar discuții de pregătire a viitoarelor negocieri sau discuții mai ample privind formarea unui viitor guvern sau a unor etape pe care trebuie să le desfășurăm pentru schimbarea guvernării în Republica Moldova”, a declarat Candu. 

Cum a fost constituită formațiunea Pro Moldova

Totul a început după ce din Partidul Democrat și fracțiunea PDM din Parlament au plecat șase deputați - Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.

Ulterior, ei au anunțat despre constituirea grupului Pro Moldova în Legislativ și că vor susține inițiativele blocului ACUM. 

Adrian Candu - Sputnik Moldova
Societate
Andrian Candu despre „cumpărarea” deputaților: Cum se aderă la Pro Moldova

Mai apoi, despre intenția de a se alătura acestui grup au anunțat alți parlamentarii care au părăsit între timp Partidul Democrat: Gheorghe Brașovschi, Ruxanda Glavan, Elena Bacalu, Oleg Sîrbu, Ghenadie Verdeș, Vasile Bîtcă, Anghel Agache și Efrosinia Grețu. 

Astfel, Partidul Democrat, care avea la începutul legislaturii 30 din cele 101 de mandate, a rămas acum cu doar 13 legislatori. Din PDM au mai plecat Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au anunțat despre intenția de a adera la fracțiunea „ȘOR”. 

Cele mai multe mandate în Parlament îi revin Partidului Socialiștilor - 37. Majoritatea parlamentară se păstrează deocamdată - minimul necesar pentru funcționarea ei este 51 de voturi (în susținerea coaliției s-a pronunțat anterior unul dintre deputații independenți). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0