CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Norii grei și plumburii care atârnau deasupra satului abia mai rezistau să nu se rupă și să-și toarne ploaia pe pământ. Dar „cancelaria cerească” a fost de partea organizatorilor și manifestarea în cadrul căreia a fost inaugurat monumentul restaurat de la Holercani nu a fost perturbată.
Timp de mulți ani monumentul de pe mormântul comun al ostașilor sovietici și-a așteptat ora celei de-a doua nașteri. Și așteptarea s-a încheiat în anul împlinirii a 75 de ani de la Victorie, grație sprijinului financiar al Ambasadei Federației Ruse, a primăriei satului, prin eforturilor comune ale organizațiilor publice patriotice moldovenești.
Numele soldaților și ofițerilor sovietici care și-au dat viața pentru eliberarea Moldovei, precum și numele sătenilor care și-au pierdut viața pe front au fost imortalizate în granit. Sculptura soldatului-eliberator a fost restaurată, iar teritoriul din preajma monumentului a fost amenajat.
Memoria comună unește popoarele noastre. Părinții, bunicii și străbunicii noștri au luptat umăr la umăr împotriva unui dușman comun care invadase teritoriul Patriei noastre. Despre aceasta au vorbit participanții la ceremonie.
Șeful administrației satului, Tudor Tanasev, a menționat că restaurarea monumentului soldaților sovietici este unul dintre principalele evenimente de-a lungul celor 12 ani de când se află la conducerea primăriei.
Primarul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de Ambasada Federației Ruse, le-a mulțumit organizației slave pentru drepturile omului («Вече»), localnicilor care au ajutat la restaurarea monumentului.
La rândul său, Andrei Gorobțov, consilierul superior al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, a remarcat importanța păstrării în memoria noastră a victoriei comune în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a exprimat recunoștință autorităților locale pentru grija de a perpetua amintirea acestui eveniment.
Colonelul Andrei Pribîtkov, atașat militar al Federației Ruse, erou al Federației Ruse, a remarcat în discursul său că a fost o mare onoare pentru el, ca nepot al unui participant la operațiunea Iași-Chișinău, să participe la ceremonia care marchează inaugurarea memorialului restaurat. Din partea ministerului Apărării al Federației Ruse, el le-a înmânat conducătorilor asociațiilor publice moldovenești o colecție de documente declasificate din vremea celui de-al doilea război mondial.
Nikolai Guțul, președintele organizației slave pentru drepturile omului («Вече»), a menționat că în prezent se desfășoară lucrări de reconstrucție a unor 8 obiective - morminte militare în Republica Moldova. În lunile următoare, vor fi restaurate monumente din raioanele Criuleni, Ungheni, Orhei.
Președinte Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, șeful Clubului istoric și patriotic rus Alexei Petrovici, a înmânat Primăriei Holercani și Ambasadei Federației Ruse un disc digital cu date de arhivă pe baza căruia unitatea de căutare „August” a restabilit și precizat lista soldaților îngropați aici. Datorită acestei lucrări, numele a zeci de soldați și ofițeri au putut fi imortalizate în granit.
Evenimentul a inclus și un mic concert. De asemenea, în conformitate cu tradiția militară și ortodoxă, au aer au fost trase trei salve și a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria celor căzuți pe front.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova