Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul European solicită restabilirea rapidă a liberei circulații transfrontaliere

Abonare
Parlamentarii europeni cer restabilirea rapidă şi completă a liberei circulații transfrontaliere, menționând că este nevoie urgentă de un plan de redresare a spațiului Schengen.

CHIȘINĂU, 20 iunie – Sputnik. Parlamentul European a adoptat vineri o rezoluție în care este exprimată îngrijorarea cu privire la continuarea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen și impactul acestora asupra oamenilor și a întreprinderilor. Eurodeputații afirmă că revenirea rapidă la un spațiu Schengen deplin funcțional este necesară pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE.

Шлагбаун, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Comisia Europeană vrea deschiderea parțială a granițelor externe ale UE: Iată de când

O revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie, consideră parlamentarii europeni. Totodată, ei resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor.

În context, eurodeputații solicită de urgență o dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen, pentru a se evita ca orice controale temporare la frontierele interne să devină un aspect semipermanent. Planul ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru situații neprevăzute în cazul unui potențial al doilea val al pandemiei.

Viitorul spațiului Schengen: Noua guvernanță și extinderea

EU border control - Sputnik Moldova
UE va elabora o listă a statelor, cetățenii cărora vor putea călători în Europa
Pe termen mediu, deputații subliniază că este necesară o reflecție asupra modalităților de consolidare a încrederii reciproce între statele membre și de asigurare a unei guvernanțe cu adevărat europene a spațiului Schengen, îndemnând Comisia Europeană să propună o reformă a guvernanței Schengen.

Totodată, PE solicită Consiliului European și statelor membre să își intensifice eforturile în ceea ce privește integrarea spațiului Schengen și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen.

După introducerea controalelor la frontierele interne pentru a limita pandemia de COVID-19, țările UE au început să elimine controalele și restricțiile de călătorie aferente. Comisia a recomandat țărilor din spațiul Schengen să ridice controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0