Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisia Europeană vrea deschiderea parțială a granițelor externe ale UE: Iată de când

CC0 / Pixabay / YvonneH / Шлагбаун, архивное фото
Шлагбаун, архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, a anunțat că Executivul european va publica în această săptămână propunerea de ridicare "progresivă şi parţială" a restricţiilor de călătorie din afara UE începând cu 1 iulie.

BRUXELLES, 11 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Josep Borrel a explicat că propunerea Comisiei Europene se va referi la ridicarea restricţiilor cu anumite ţări terţe, luând în considerare "un anumit număr de principii şi criterii", în baza unei "abordări comune" între statele membre.

Bulgarian and EU flags. The Balkan nation joined the supranational union in 2007. - Sputnik Moldova
Bulgaria permite intrarea cetățenilor din UE pe teritoriul său

Interdicţia de călătorii non-esenţiale spre UE, în vigoare în prezent până la 15 iunie, a fost instituită pe 17 martie în mod coordonat între statele membre şi Comisia Europeană pentru a combate propagarea epidemiei de COVID-19, fiind prelungită de două ori până acum.

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii de interne din cele 27 de state membre au convenit să coordoneze această redeschidere progresivă pentru călătorii care vin din ţări din afara spaţiului Schengen şi UE.

Dar Comisia Europeană poate emite doar un aviz, decizia finală revenind fiecărui stat membru, așa că este de așteptat ca deciziile diferitelor țări să fie diferite în funcție de interesele fiecăreia, așa cum a fost cazul și cu deschiderea granițelor interne.

Deja comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a indicat săptămâna trecută că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.

Grecia, de exemplu, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă de ţări, inclusiv state din afara UE şi spaţiul Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud. Aici, interesul național a prevalat recomandărilor Comisiei sau practicii celorlalte țări membre.

Referitor la frontierele interne ale Uniunii, "mai multe state membre sunt în mijlocul procesului de ridicare a controalelor", a menţionat Borrell, potrivit căruia Comisia "consideră că aceste proceduri trebuie să fie finalizate în cursul lunii iunie".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0