Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pandemia obligă Moldova să aplice votul electronic la alegeri: Cât de pregătiți suntem

© Sputnik / OsmatescoPavel Postică
Pavel Postică   - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Promo-Lex Pavel Postică consideră că Moldova nu este pregătită nici pe timp de pandemie, să implementeze votul electronic la viitoarele alegeri, iar cetățenii nu au, încă, încredere în acest sistem de vot.
Pandemia obligă Moldova să aplice votul electronic la alegeri: Cât de pregătiți suntem

Expertul Promo-Lex Pavel Postică consideră că Moldova nu este pregătită nici pe timp de pandemie să implementeze la următoarele alegeri votul electronic pentru că cetățenii nu au încredere în mijloacele electronice, ceea ce ar pune sub semnul întrebării rezultatele unui scrutin.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Mită pentru răsturnarea puterii: Când cade Guvernul Chicu - mai trebuie doar un vot

Pavel Postică a declarat pentru Sputnik Moldova că Parlamentul va examina în sesiunea curentă mai multe modificări la Codul Electoral, legate de scrutinul prezidențial, iar aplicarea în Moldova a votului electronic nu se regăsește pe agenda deputaților. Expertul spune că societatea moldovenească nu este pregătită pentru a implementa un sistem de vot prin internet. De vină ar fi și unele instituții ale statului care în plină criză pandemică refuză să aplice mijloacele electronice de comunicare în luarea unor decizii.

„Noi încă avem o încredere destul de redusă a publicului față de mijloacele electronice, fapt care poate pune sub semnul întrebării eventualele rezultate ale unu scrutin. Trebuie să spunem că CEC a avut în planul său de acțiuni testarea votului electronic pentru alegerile parlamentare din 2019, dar așa și nu a pus în aplicare acel sistem. Eu cred că ar fi destul de complicat ca în timpul în care a mai rămas până la alegerile prezidențiale să implementăm un sistem de vot prin internet. Lucru acesta ar fi posibil, poate, pentru viitoarele alegeri parlamentare”, a precizat Postică.

Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu
Totodată, expertul mai spune că unele instituții ale statului cum ar fi CEC sau Parlamentul transmit  mesaje descurajatoare în ceea ce privește aplicarea votul electronic prin faptul că, pe timp de criză, evită să organizeze propriile ședințe în regim online.

„Atâta timp cât unele instituții importante ale statului nu aplică pe intern asfel de sisteme, va fi greu să convingi socitatea că acest instrument de votare cum ar fi votul electronic este util și pentru cetățeni”, a precizat Pavel Postică.

În Federația Rusia se va putea vota electronic sau prin corespondenţă în viitor, conform unor schimbări la legea electorală adoptate recent  de preşedintele Vladimir Putin. Noul software care va permite votul electronic ar urma să fie disponibil la nivel naţional şi poate fi folosit atât pentru alegeri locale, cât şi pentru alegeri naţionale, dar şi pentru referendumuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0