Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bolea, despre soarta Guvernului și posibila reconfigurare a majorității parlamentare

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul PSRM Vasile Bolea a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre o posibilă reconfigurare a majorității parlamentare și evoluția situației politice din țară.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Deputatul PSRM Vasile Bolea a fost invitatul din această seară a emisiunii ”Contrapuct”, moderată de Eduard Maciac. El a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre evoluția situației din Parlament în contextul unor noi plecări din fracțiunea democraților. Bolea susține că am putea avea în cele din urmă un Guvern minoritar. 

”Dacă vor exista plecări din fracțiuni, Guvernul poate fi minoritar. Fără o susținere clară în Parlament. În așa caz, va trebui să se găsească voturi ca proiectele de legi care vin din partea Guvernului să fie susținute. Guvernul Chicu așa a și început. Când a fost învestit, a fost un Guvern minoritar. În luna martie s-a configurat o majoritate parlamentară și a fost semnat un acord în acest sens. Este o premieră să vedem cum din majoritatea parlamentară, adică de la guvernare, pleacă în opoziție”, a declarat Bolea. 

Vasile Bolea nu a exclus faptul că ar putea fi înaintată o moțiune de cenzură în Parlament. El a precizat că este curios să vadă lista unui eventual nou Cabinet de Miniștri. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Dacă majoritatea parlamentară se destramă, mă mai gândesc dacă rămân la Guvern

”Poate să existe și o moțiune de cenzură care să fie votată în plenul Parlamentului. Vreau să văd acel nou Guvern și acea listă de deputați care subsemnează  demersul față de președintele Republicii Moldova privind înaintarea unui sau altui candidat în calitate de premier. Și colegii din PAS vorbesc că nu au numărul necesar de voturi ca să demită și să voteze un nou Guvern, fără ca în această ecuație să participe fracțiunea Șor și Pro Moldova. Noi putem avea o fantezie bogată, dar matematica le pune pe toate pe poliță”, a mai precizat Bolea.

Președintele va iniția discuții cu partidele ”antioligarhice” din Parlament

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat astăzi că va iniția în următoarele zile discuții împreună sau separat cu „partidele politice antioligarhice din Parlament”. El a menționat că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă o criză politică și destabilizare. În context, deputatul PAS Lilian Carp a precizat într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Contrapuct” că deocamdată formațiunea din care face parte nu a luat o decizie dacă vor merge sau nu la discuții. 

”Ca să vă spun care vor fi scenariile, trebui mai întâi să fie discutate în cadrul partidului și apoi vociferate. Eu nu pot să-mi asum responsabilitatea să fac anumite comentarii care nu s-au discutat în interior”, a declarat Lilian Carp.  

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
În exclusivitate pentru Sputnik: Dodon a comentat situația coaliției PSRM-PDM
Șeful statului a subliniat în declarația sa că actualul Guvern își va continua activitatea si va face tot ce este necesar pentru oameni în această perioadă de criză, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, dacă se va ajunge la acest lucru. El a opinat că PSRM, PAS, PDM si PPDA trebuie să dea dovadă de responsabilitate politică și să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia.

Ultimul deputat care a părăsit recent rândurile PDM este Efrosinia Grețu. În felul acesta, coaliția PSRM-PDM rămâne cu doar 50 de deputați. Este adevărat că nici opoziția nu are o majoritate de 51 de mandate, dat fiind că un mandat este deținut de deputatul independent Alexandru Oleinic, care, deocamdată nu și-a anunțat afilierea la nicio tabără.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0