Interviu în exclusivitate pentru Sputnik: Cele mai importante declarații ale lui Chicu

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Ion Chicu a comentat în studioul Sputnik Moldova situația politică din țară, starea bugetului, situația epidemiologică și cea din agricultură. Iată cele mai importante declarații.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a fost invitatul emisiunii „Contrapunct” cu Eduard Maceac. Într-un interviu oferit în exclusivitate în studioul Sputnik Moldova, șeful Guvernului a vorbit despre viitorul Executivului pe care îl conduce, situația privind coronavirusul și posibilitatea contractării împrumuturilor externe.

Își va da sau nu demisia Guvernul Chicu

Ion Chicu nu a exclus posibilitatea ca Parlamentul să demită Guvernul, dar a precizat că deocamdată Cabinetul de Miniștri se concentrează pe agenda pe care o are, mai ales în această perioadă de criză. 

”A mai plecat un deputat din majoritatea parlamentată. Înțeleg că sunt 50 acum. Era de așteptat că această dinamică va continua. Este clar că, pe măsură ce Procuratura Generală avansează pe investigații, cu atât mai mult partea cealaltă taie din majoritatea parlamentară - aici e problema. Altă cauză nu-i. Din acei 62 de deputați care au votat Guvernul actual, au plecat mai mulți și în linii mari o bună parte sunt cu musca pe căciulă. Aici e explicația”, a opinat Ion Chicu.

Premierul Chicu a declarat că Guvernul va rămâne în exercițiu până la numirea unui nou Guvern. Asta prevede legislația și va trebui să se conformeze. 

COVID-19 - ce se întâmplă cu economia țării

Ion Chicu susține că în cazul în care activitatea economică va fi în continuare blocată, în cel mult trei săptămâni nu vom mai fi capabili să achităm pensiile și salariile.

În pofida numărului mare de cazuri noi de infectare, economia nu mai poate fi suspendată, spune șeful Guvernului. 

Тест на коронавирус  - Sputnik Moldova
Societate
Rata de contagiozitate a crescut: Cât de mult riscăm acum să ne infectăm cu COVID-19

„Specialiștii ne-au avertizat că pe parcursul acestei săptămâni să ne așteptăm la un număr zilnic de 500-600 de cazuri noi de îmbolnăvire”, a spus Chicu.

Potrivit oficialului, este evident că după 15 mai, când a fost ridicată starea de urgență și au fost reluate anumite activității economice, oamenii au contribuit la răspândirea virusului.

„Am dori ca numărul de cazuri să fie egal cu zero. Dar nu putem limita economia. Pentru că statul, Moldova, nu are rezerve economice. Dacă continuăm să blocăm activitatea economică, atunci nu vom avea nimic pentru a plăti facturile. Nu vom putea plăti salarii și pensii”, a mai spus premierul. 

El a subliniat că rata mortalității în Republica Moldova este de 3,6%, iar la nivel mondial - de 6,5%. Chicu spune că țara noastră este pe locul 22 ca incidență la un milion de oameni și pe locul 19 la mortalitate.

Mai mult, Ion Chicu nu crede într-o scădere a numărului de cazuri noi în următoarele zile, prin urmare a fost emis un ordin pentru începerea pregătirii a două mii de locuri în spitale.

Ce perspective are Moldova să obțină credite externe

Potrivit premierului, până în prezent, de la 1 ianuarie 2020, în conturile statului au intrat bani exclusiv de la FMI – 20 de milioane de dolari în martie, care a fost ultima tranșă din programul precedent, iar în aprilie –  creditul de urgență de 234 de milioane de dolari.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
În lipsa creditului rus, statul vrea să se împrumute pe intern pentru a acoperi deficitul

Șeful Guvernului a amintit că creditul rusesc a fost inclus în buget, la rectificarea acestuia pe 23 aprilie, ca sursă de finanțare a deficitului bugetar. Peste câteva zile, în urma adresării unor deputați, Curtea Constituțională a declarat acest acord neconstituțional.

”De aceea acum trebuie să ne gândim de unde să găsim banii ca să putem finanța acele cheltuieli. Este o problemă cu creditul rusesc. Faptul că el este inclus în buget nu înseamnă că banii aceștia sunt. Eu sunt sceptic în privința posibilității obținerii acestui credit din partea Federației Ruse mai departe. Nu renunțăm bineînțeles, am declarat acest lucru. Dar aici este necesar să fie și acordul părți rusești pentru a renegocia”, a mai precizat Chicu.

După cum a spus premierul, autoritățile moldovenești contează pe creditele din partea Uniunii Europene. Este vorba de 30 de milioane de euro în cadrul tranșei a doua a asistenței macrofinanciare, acordul fiind încheiat încă în 2017.

Знак процента в витрине. - Sputnik Moldova
Disputele privind creditul rusesc continuă: Declarații

”Noi am îndeplinit toate condițiile. Sperăm că Uniunea Europeană va aloca aceste 30 de milioane. Plus, sunt anunțate acele 100 de milioane de euro, în două tranșe. Continuă discuțiile. Discutăm condițiile pentru care țara își asumă acest credit. Pentru că nu vom accepta orice condiții. Știți care este poziția noastră. Deci asta ar fi încă o sursă de finanțare”, a menționat Chicu.

În ceea ce privește creditarea statului pe piața internă, premierul a menționat că aceste împrumuturi sunt convenabile. Dacă nu ar fi, nu ne-am împrumuta în asemenea parametri, a mai subliniat el.

Situația din sectorul agricol

Premierul Ion Chicu a vorbit în cadrul emisiunii ”Contrapunct” despre situația din agricultură. El a precizat că lucrurile nu stau tocmai strălucit, dat sunt implementate mai multe măsuri pentru susținerea producătorilor agricoli. 

”Situația în agricultură în fiecare an este dificilă, dar când apare seceta, inundații și grindina este și mai dificilă. Avem deja de o lună de precipitații. Se restabilește umiditatea. Am avut cu câteva zile în urmă o discuție și cu specialiștii. Ploaia a salvat grupa întâi de cereale, grupa a doua, ce este semănat în primăvară, aici este foarte bine. Producătorii din agricultură pot beneficia de credite cu subvenționarea dobânzii. Nai mult, majoritatea producătorilor agricoli au TVA în debit”, a precizat Ion Chicu. 

În acest an seceta hidrologică le dă mari bătăi de cap producătorilor agricoli. Situația este de-a dreptul critică în ceea ce privește culturile de porumb și floarea soarelui. Totuși, o parte din recoltă a fost salvată de precipitațiile care au căzut în ultima perioadă. În nordul țării situația este mai puțin gravă decât în raioanele din centru și sud. 

Reforma Administrației Publice Locale

Premierul Ion Chicu a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre reforma administrației publice locale și centrale. Oficialul a precizat că aceasta este cu mult mai amplă decât declară unii. 

”Reforma administrației publice locale și centrale, care implică bineînțeles și modificări la nivel administrativ-teritorial, este absolut necesară și imperativă pentru Republica Moldova. Numai că abordarea simplistă - că lăsăm un număr oarecare de primării, un număr de raioane - ea nu este adevărată. Reforma aceasta este cu mult mai profundă ”, a subliniat Chicu. 

Сельский дом  - Sputnik Moldova
Misterul reformei administrației publice locale: Fără raioane și sute de primării închise

Premierul Ion Chicu a precizat că este vorba în primul rând de delimitarea competențelor între nivelul central și local. 

”De 20 de ani auzim că trebuie autonomie locală, trebuie autonomie financiară locală. Dar nu facem nimic practic din acest punct de vedere. Noi am concentrat la nivel central toate competențele. Nu dăm nimic la local și 93 de procente - transferuri de la centru, iar noi vorbim despre nu știu ce autonomie locală. Pe de altă parte, cum să delegi de la centru competență unei primării unde sunt maximum 500 de oameni, din care numai 10 sunt contribuabili, restul sunt pesionari sau beneficiari de plăți”, a mai menționat Ion Chicu. 

Potrivit premierului, reforma are drept scop eficientizarea administrației publice și, respectiv, sporirea calității serviciilor prestate către cetățeni și business. Chicu consideră că acest lucru poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0